Ottoman legacy and Turkish foreign policy: Turkey's identity and the Balkan policy
Osmanlı mirası ve Türk dış politikası: Türkiye'nin kimliği ve Balkan politikası
- Tez No: 116735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk dış politikası, Türkiye'nin Balkan politikası, Türkiye Cumhuriyetinin kimliği, Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı dış ilişkileri. vı, Turkish foreign policy, Turkey's Balkan policy, identity of Turkish Republic, Ottoman Empire, Ottoman external relations. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz OSMANLI MİRASI VE TÜRK DIŞ POLİTİKASI: TÜRKİYE'NİN KİMLİĞİ VE BALKAN POLİTİKASI H. IBRAHIM ERBIR Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Nuri YURDUSEV Eylül 2002, 98 sayfa Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyetinin kimliğinin ve Osmanlı algılamasının Türk dış politikasındaki rolü ve etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye Cumhuriyetinin yeni bir kimlik yaratma amacının ve Osmanlı mirasının ısrarlı bir biçimde reddedilmesinin Türk dış politikasının önceliklerinde ve yönünde çok önemli rol oynadığı fikri bu çalışmanın asıl argümanını oluşturmaktadır. Bu algılamaların genelde Türk dış politikasını ve özelde de Balkan politikasını hangi yönde etkilediği irdelenecektir. Çok uluslu, çok dilli, ve çok dinli bir İslam imparatorluğu olan Osmanlının aksine, Türkiye Cumhuriyeti batı standartlarındaTürklüğe dayalı laik bir ulus-devlet yaratmayı istemiştir. Türkiye'nin kültür, dil ve etnik olarak tam bir ulus-devlet olması amaçlandığı bu amaca ulaşmak için yeni Türk devletine ve ulusuna eskisinin değerlerinden oldukça farklı temellere dayanan kimlik değerleri sunulduğu belirtilmektedir. Bu yeni değerlerin Türkiye'nin Osmanlının topraklan üzerinde kurulan devletlerle ilişkileri etkilediği tartışılmaktadır. Bu durumu Cumhuriyet tarihinin genel karakteri olan Batıcı ve bağımlı bir dış politika anlayışına yol açmıştır. Var olan Osmanlı algılamasının Türk devletinin iç politikasında da yansımaları vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OTTOMAN LEGACY AND TURKISH FOREIGN POLICY: TURKEY'S IDENTITY AND THE BALKAN POLICY H. IBRAHIM ERBIR M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Nuri YURDUSEV September 2002, 98 Pages This study aims at examining the role of the perception about the Ottomans and its impacts on Turkish foreign policy. Throughout this study the main argument is that the aim for creating a new identity and a constant denial of the legacy of the Ottoman past has been playing very significant role in Turkey's foreign policy priorities and orientations. In what direction these perceptions affect the Turkish foreign policy in general, and its policy towards the Balkans, in particular will be examined. Contrary to the Ottoman Empire, which was a multinational, multireligious, and multilingual Islamic Empire, the new administrative elite of the HiTurkish Republic wanted to create a Turkish-based secular nation-state on the basis of Western model. It was envisaged that Turkey completely had to be a nation-state in terms of culture, language and ethnicity and in order to reach this aim new identity values were introduced to the new Turkish state and nation that were radically different from the values of the past. It has been discussed that these new values affect Turkey's external policies persuaded towards the formerly Ottoman territories. The result led to the Western oriented foreign policy that has been the main character of Republican period and it made it dependent. The perceptions about the Ottomans also have reflections on the internal policy of Turkish state.