Applivability of the marital coping inventory for measurement of coping efforts in marriage among Turkish couples
Evlilikte kullanılan başa çıkma yollarını ölçen Evlilikle Başa Çıkma Ölçeği'nin Türk çiftlerine uygulanabilirliği
- Tez No: 116741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Başaçıkma, Evlilik, Aile, Eşler, Evlilikte Başaçıkma, Evlilik Uyumu, Demografik Özellikler vı, Coping, Marriage, Family, Couples, Marital Coping, Marital Adjustment, Demographic Characteristics. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz EVLİLİKTE KULLANILAN BAŞA ÇIKMA YOLLARINI ÖLÇEN EVLİLİKTE BAŞAÇIKMA YOLLARI ÖLÇEĞİNİN TÜRK ÇİFTLERİNE UYGULANABİLİRLİĞİ Acicbe, Öznur Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hürol Fışıloğlu Aralık 2002, 87 sayfa Bu araştırmanın temel amacı Evlilikte Başaçıkma Yolları Ölçeğinin Türk formunun geçerlik ve güvenirliğini araştırmaktır. Ayrıca, demografik değişkenlerin (cinsiyet, yaş, evliliğin süresi, sahip olunan çocuk sayısı, eğitim düzeyi) evlilikte kullanılan farklı başa çıkma yollarını yordayıp yordamadıklarının araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemi kartopu tekniği ile seçilmiş olan 410 evli bireyden oluşmaktadır. Veriler, katılımcılara Evlilikte Başaçıkma Yolları Ölçeği, Eşler Uyum Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu'nun uygulanması ile elde edilmiştir.Sonuçlar, Evlilikte Başaçıkma Yolları Ölçeğinin, Türk kültüründe evliliğe ilişkin başaçıkma yollarını ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir. Ölçek, orjinal formunda olduğu gibi, 66 maddeden ve Kendini suçlama, Olumlu yaklaşım, Çatışma, Kendiyle ilgilenme ve Kaçınma olarak beş alt boyuttan oluşmaktadır. Regresyon analizi sonuçları, demografik değişkenlerin, evliliğe ilişkin dört başaçıkma yolunu (Kendini Suçlama, Çatışma, Kendiyle İlgilenme, Kaçınma) yordamaktadır. T testi sonuçları ise, cinsiyetin, Kendini Suçlama ve Çatışma tarzı başaçıkma yollarını kullanma ile anlamlı olarak ilişkili bulunduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICABILITY OF THE MARITAL COPING INVENTORY FOR MEASUREMENT OF COPING EFFORTS IN MARRIAGE AMONG TURKISH COUPLES Acicbe, Oznur M. S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Hürol Fışıloğlu December 2002, 87 pages The main purpose of the present study was to investigate the validity and reliability of the Turkish Marital Coping Inventory (MCI). It was also aimed to assess the predictive power of the demographic variables, including gender, age, length of marriage, number of children, and education, on the use of different marital coping efforts. The sample of the present study consisted of 410 spouses recruited through snowball sampling procedure. The data were iiigathered administering Marital Coping Inventory (MCI), Dyadic Adjustment Scale (DAS) and Demographic Information Form to the participants. Findings indicated that the Turkish version of the MCI is a valid and reliable instrument to assess marital coping efforts in Turkish culture. As in the original form, it consisted of 66 items with five subscales, namely, Introspective Self-blame, Positive Approach, Conflict, Self-interest and Avoidance. Regression analyses demonstrated that demographic variables predict four of the marital coping efforts, namely Introspective Self-blame, Conflict, Self-interest and Avoidance. According to the t-test results, gender is significantly related with the use of Introspective Self-blame and Conflict. The findings were discussed in the light of the relevant literature.