Giysi kiralama modelinin paylaşım ekonomisindeki yeri ve uygulanabilirlik potansiyeli: Selçuk Üniversitesi örneği
The place and applicability potential of the clothing rental model in the sharing economy: The case of Selçuk University
  1. Tez No: 991608
  2. Yazar: SEMA NUR GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL PARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Clothing Rental, Sharing Economy, Clothing Sharing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Modanın hızla ilerlemesiyle ortaya çıkan çevresel zararları azaltmak ve tüketicilerin anlık ihtiyaçlarını karşılamak için giysi kiralama modelleri (online gardırop) yeni bir iş alanı olarak öne çıkmaktadır. Bu model küresel olarak yayılan paylaşım ekonomisinin moda sektöründeki yansımasıdır. Bu çalışmanın genel amacı, Selçuk Üniversitesindeki öğrencilerin giysi kiralama modeline ilişkin bakış açılarını incelemek ve değerlendirmektir. Çalışma Konya ilinde eğitim vermekte olan Selçuk Üniversitesindeki öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmada, tarama modellerinden biri olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler web tabanlı anket yardımıyla toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Whatsapp ve Instagram gibi sosyal medya araçlarına ek olarak e- postadan faydalanılmıştır. Anket, çevrimiçi anketlerden biri olan Google Forms aracılığıyla hazırlanmış olup araştırmaya gönüllü katılımı sağlayan 402 öğrenciye uygulanmıştır. Anket çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm demografik soruları (yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, aylık giysi harcaması, sosyal medya kullanımı, çevresel farkındalık seviyesi) içermektedir. İkinci bölüm ise anket sorularının değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasından oluşmaktadır. Araştırma kapsamında 402 katılımcıdan elde edilen veriler analiz edilmiş ve Online Gardırop Ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiştir. Çalışma sonucunda bu modelin çevresel, ekonomik ve sosyal faydalar sunduğunu göstermiştir. Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, bireylerin sürdürülebilirlik odaklı tercihlere yönelmesi ve kaynakların verimli kullanılma ihtiyacı bu modelin gelecekte daha yaygın bir şekilde benimsenebileceğini ortaya koymuştur. Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılan araştırmada, bireylerin özellikle çevresel kaygılar ve ekonomik tasarruf motivasyonuyla bu tür bir modele olumlu baktıkları tespit edilmiştir. Kelimeler: Giysi Kiralama, Paylaşım Ekonomisi, Giysi Paylaşımı
Özet (Çeviri)
With the rapid advancement of fashion, clothing rental models (online wardrobe) have emerged as a new business field in order to reduce environmental damage and meet consumers' immediate needs. This model represents the reflection of the globally expanding sharing economy in the fashion industry. The main purpose of this study is to examine and evaluate the perspectives of students at Selçuk University regarding the clothing rental model. The study was conducted with students studying at Selçuk University in the province of Konya, using a descriptive survey research design. Data were collected through a web-based questionnaire, distributed via social media platforms such as WhatsApp and Instagram as well as via email. The questionnaire was prepared using Google Forms and administered to 402 students who voluntarily participated in the study. The survey consists of two sections: the first includes demographic questions such as age, gender, education level, marital status, monthly clothing expenditure, social media usage, and level of environmental awareness, while the second section includes the evaluation and classification of the survey items. Data obtained from 402 participants were analyzed, and the validity and reliability of the Online Wardrobe Scale were tested. The results indicate that the clothing rental model offers environmental, economic, and social benefits. Changes in consumption habits, individuals' increasing tendency toward sustainability-oriented preferences, and the need for efficient use of resources suggest that this model may be more widely adopted in the future. The findings of the study conducted with Selçuk University students reveal that individuals hold positive attitudes toward this model, particularly motivated by environmental concerns and economic savings.