The Urban progress in western Asia minor from the 5th to the 3rd centuries B.C.: The Impact of the socio-economic and political divergence on Sardis, Miletus, and Halicarnassus
Küçük Asya'nın batısındaki şehirleşme gelişimi ve sosyo-politik ve ekonomik çeşitliliğin Sard. Milet ve Halikarnas şehirleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 116747
- Danışmanlar: DR. BURCU ARIKAN ERCİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Archeology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: şehirleşme, Sard, Milet, Halikarnas, İranlılar, Hippodamus, Maussollus, İskender, şehir planlaması. VI, urbanization, Sardis, Miletus, Halicarnassus, Persians, Hippodamus, Maussollus, Alexander, city planning. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz M. Ö. 5. ve 3. Yüzyıllar Arasında Küçük Asya'nın Batısındaki Şehirleşme Gelişimi ve Sosyo-Politik ve Ekonomik Çeşitliliğin Sard, Milet, ve Halikarnas Şehirleri Üzerindeki Etkisi KORALP, Pınar Işıl Yüksek Lisans Tezi, Yerleşim Arkeolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Burcu Arıkan Erciyas Eylül 2002, 144 Sayfa M.Ö. 5. ve 3. yüzyıllar arasındaki dönem Küçük Asya'nın batısındaki şehirleşme sürecinin zengin politik ve kültürel karakterini, Klasik Dönem mimarisindeki yenilikleri, baskın Pers yönetiminin kent dokusuna etkisini ve Helenistik Dönem'in başı ve ortasında yoğun olarak görülen siyasi değişikliklerin etkilerini kapsadığından, şehirleşme gelişimini incelerken özellikle öne çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı bu çalışma, değişik zaman aralıklarında Sard, Milet, ve Halikarnas kentlerindeki değişik yönetimler tarafından uygulanan yönetim politikalarının, sosyal ve ekonomik düzenin, şehirleşme gelişimine ve kent dokusuna etkilerini incelemektedir. İskender'in Batı Anadolu'daki Yunan şehirlerini fethi ve onun imparatorluğunu devam ettiren Helenistik dönem krallarının bu şehirlerdeki politik uygulamalarının kent dokusu içindeki mimari yansımaları araştırılmıştır.Her biri değişik coğrafyalarda kurulmuş olan Sard, Milet, ve Halikarnas şehirlerinin tüm özellikleri araştırılmış, ve zaman içinde değişiklik gösteren şehir planlarını doğuran politik çeşitliliğin bu şehirlere etkisi incelenmiştir. Bu üç şehirdeki şehirleşme tarihçesi, şehirlerdeki mimari yapılarla ve şehir planlarıyla açıklanmıştır. Anadolu krallklarının ve Perslerin politikalarıyla, yerli yöneticilerin ve yerli planlamacıların girişimleri incelenerek, bunların şehirleşme gelişimine etkileri araştırılmıştır. Bu üç şehrin çalışılması sırasında toplanan arkeolojik veriler daha sonra yerleşim dokusunun anlaşılmasında da kullanılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, Küçük Asya'nın batısının, Klasik dönemden Helenistik dönemin ortasına kadar, antik dünyanın şehirleşme sürecini anlamak için büyük önem taşıdığını ve bölgenin yeni şehirleşme sistemlerini denemek ve uygulamak için adeta bir okul görevi üstlendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Urban Progress in Western Asia Minor From the 5th to the 3rd centuries B.C.: The Impact of the Socio-Economic and Political Divergence on Sardis, Miletus, and Halicarnassus KORALP, Pınar Işıl M.A., Department of Settlement Archaeology Supervisor: Dr. Burcu Ankan Erciyas September 2002, 144 Pages The urban progress in western Asia Minor from the 5th to the 3rd centuries B.C., proved to be significant in understanding the progress in urbanization in western Asia Minor because of the impact of the policies of the Anatolian Kingdoms and the Persians on urban progress as well as the initiatives of native rulers and local planners that consisted of the innovative Classical Period, the dominant Persian sovereignty, and the Early and Middle Hellenistic periods. The thesis therefore, concentrates mostly on administrative systems applied by different rulers at these cities in different periods. The political situation in western Asia Minor is then investigated from the perspective of the conquests of Alexander, and the policies that were applied at these cities by his successors. The 111urban history at these cities explained through their city plans and the architectural features within. These observations are then situated in the context of settlement archaeology, which was considered in the first place while selecting the three cities. In conclusion, western Asia Minor had an important role in understanding urban progress in the ancient world from the Classical to the Hellenistic period, and the area had become a school for experimenting new urban system.