Technology foresight the emperiences of USA, Japan, and UK
Teknoloji öngörüsü Amerika, Japonya ve İngiltere deneyimleri
  1. Tez No: 116764
  2. Yazar: IŞIK ERTEN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Öngörüsü, İngiltere, ABD, Japonya, Kritik Teknolojiler, Öngörü Yöntemleri, Ulusal Yenilik Sistemi, Technology Foresight, USA, Japan, Critical Technologies, Foresight Methods, National Innovation System
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz TEKNOLOJİ ONGORUSU: AMERİKA, JAPONYA VE İNGİLTERE DENEYİMLERİ Erten özmen, Işık Yüksek Lisans, TEKPOL Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Aralık 2002, 93 sayfa Bu çalışmada, sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü nesil deneyimleri temsil eden, ABD, Japonya ve ingiltere teknoloji öngörüsü çalışmaları incelenmektedir. Çalışmada ayrıca öngörü gerekçeleri ve farklı öngörü yöntemleri kısaca tartışılmaktadır. Ülke karşılaştırmaları, teknoloji öngörüsü gerekçe, amaç ve yöntemlerinin ülkelerin sosyal, ekonomik ve politik yapısından bağımsız olmadığı sonucunu önermektedir. Çalışmanın sonuçları, öngörünün ulusal yenilik sistemindeki temel rolü vb süreç yararlarının en az doğrudan sonuçlar (öncelikler, politikalar vd.) kadar önemli olduğunu göstermektedir. Son dönemdeki öngörü çalışmaları sadece kritik teknolojilerde yoğunlaşmak yerine sosyal ve ekonomik konuların da çok önem kazandığını göstermektedir. Bunların yanısıra, üçüncü nesil öngörü deneyimleri, öngörünün süreç yararlarını en çoklaştırmak için, daha yaygın bir katılımcılığın sağlanmasına özel bir önem vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGY FORESIGHT: THE EXPERIENCES OF USA, JAPAN AND UK Erten özmen, Işık M.S., STPS Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz December 2002, 93 pages This study investigates the technology foresight experiences of three countries, USA, Japan and UK, representing the first, second and third foresight generations, respectively. The study briefly discusses also the rationale of foresight along with some major alternative foresight methods. The comparison of the experiences of the three countries suggests that the rationale, aims and methods of a foresight are not independent of the social, economics and political circumstances of the countries. The results further suggest that the process benefits of a foresight such as its crucial role on wiring up the national innovation system are at least as important as the direct outputs (priorities, policies etc.). The most recent foresight activities show that there is now a significant shift towards emphasising on social and economic issues rather than focusing only on critical technologies of the earlier studies. Furthermore, the third generation foresight experiences put a special emphasis on wider participation to increase the process benefits of the foresight.