A sociological analysis of motherhood ideology in Turkey
Türkiye'de annelik ideolojisinin sosyolojik bir analizi
- Tez No: 116765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET C. ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Annelik, İdeoloji, Kadınların Ezilmesi, Toplumsal Cinsiyet, Yeniden Üretim. IV, Motherhood, Ideology, Women's Oppression, Gender, Reproduction. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
oz ANNELİK İDEOLOJİSİNİN SOSYOLOJİK BİR ANALİZİ Uluğtekin, Melahat Gül Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Ecevit Aralık 2002, 209 sayfa Bu çalışma, annelik deneyiminin yabancılaştırıcı ve güçlendirici boyutlarını incelemiştir. Sosyalist feminist bir bakış açısıyla değişik sınıflardan annelerin deneyimlerini anneliğin egemen ideolojisi ile ilintilendirmiştir. Kadınların ezilmesi ve kapitalist ataerkil ideolojinin yeniden üretilmesi ilişkisi çerçevesinden bakıldığında, annnelerin güçlenmesi daha çok annelik deneyiminin sahip olduğu potensiyelden kaynaklanıyor görünmektedir. İnşa edilmiş annelik ile deneyimlenmiş annelik arasındaki ilişki dikkate alınmış ve annelik özel ile sıradanın, kişisel ile evrenselin, takdir ile takdirsizliğin, dayanışma ile çatışmanın, kamusal ile özelin, yeniden üretme ile direnmenin ve ezen ile güçlendirenin buluştuğu çok boyutlu bir ağ olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'deki bir devlet hastanesinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlan da yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF MOTHERHOOD IDEOLOGY Uluğtekin, Melahat Gül M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Mehmet C. ECEVİT December 2002, 209 pages This study analyses alienating and empowering aspects of mothering experience. From a socialist feminist standpoint, it deals with the experiences of mothers from different classes in relation to the dominant ideology of motherhood. Considering the relation between women's oppression and reproduction of capitalist patriarchal ideology, empowerment of mothers seems to be rather related to the potential that mothering experience carries. The relation between motherhood as constructed and mothering as experienced is concerned and motherhood appears as a multifaceted network wherein special and ordinary, personal and universal, merit and triviality, solidarity and conflict, public and private, reproduction and resistance, oppressive and empowering meet. The findings of the research conducted in a state hospital of Turkey are interpreted through the study.