The Logic of tesettür: Engendering evaryday lives of educated Islamist women in Turkey
Tesettürün mantığı: Türkiye'de eğitimli İslamcı kadınların toplumsal cinsiyet bakımından günlük yaşamları
- Tez No: 116766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam, Günlük Yaşam, Ataerkillik, Toplumsal Cinsiyet İdeolojisi, Kadınlık vı, Islam, Everyday Life, Patriarchy, Gender Ideology, Womanhood IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
oz TESETTÜRÜN MANTIĞI: TÜRKİYE'DE EĞİTİMLİ İSLAMCI KADINLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET BAKIMINDAN GÜNLÜK YAŞAMLARI Sündal, Fatma Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız Ecevit Haziran 2002, 339 sayfa Bu çalışma çok yöntemli bir araştırmaya dayalı olarak yapılmıştır. Kadınlar, İslam ve günlük yaşam alanları arasındaki ilişkileri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Temel sayıtlı, günlük yaşam maddi ve maddi olmayan unsurlarıyla tanımlanırsa, ideolojik boyutun keşfedilebileceğidir. Böylelikle, kadınlar arasındaki İslam'a entegrasyon biçimlerine de ulaşmak mümkündür. Kadınların yaşamlarında İslam, Sufizm etkisinden ailede toplumsallaşma, sınıfsal ve kültürel dirence, anlam arayışı ve 'sert ideoloji' ye kadar çeşitlilik gösterir. Kadınların temel özelliği ailede ve sosyal çevrede dişil cinselliğin katı ataerkil denetimine maruz kalmış olmalarıdır. Kadınlar ataerkillikle bir uzlaşma sürecine girmiş görünüyorlar ve İslam'a kadınlık yararına başvuruyorlar. Ek olarak, tesettür belirgin biçimde günlük yaşamı düzenlemiyor,gündelik olmayan düşüncenin bir unsuru olmanın koşullarım sağlamıyor. Paradoksal olarak, kadınlar dinsel kimliklerine bilinçlilik atfediyorlar, özetle, tesettür kadınların gerçeklik, benlik ve iktidar arasında inşa ettikleri ilişkiyi temsil ediyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LOGIC OF TESETTÜR: ENGENDERING EVERYDAY LIVES OF EDUCATED ISLAMIST WOMEN EV TURKEY Sündal, Fatma Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ecevit June 2002, 339 pages This study has been done based on a research with multi-method approach and it aims to explore the relations among women, Islam, and everyday live. The main assumption is that it is possible to explore ideological dimension, if the everyday life is described through material and non-material aspects. In this way, it is also possible to reach different forms of integration to Islam among women. The story of Islam in women's lives shows variety including traditional influence of Sufism, socialisation in family, class and cultural resistance, search for meaning in life, and 'hard ideology'. Women's common characteristic is that they have a rigid patriarchal control of female sexuality in family and narrow social environment. They seem to mbe in a process of reconciliation with patriarchy and refer to Islam in favour of womanhood. In addition, tesettür does not significantly regulate everyday life; "1 does not fulfil the conditions of being an element of non-everyday thought. Paradoxically, women utter consciousness to their religious identity. In sum, tesettür seems to represent the relation that women build among reality, self, and power.