Public administration and ethics: Perennal question
Kamu yönetimi ve ahlak: Köklü sorular
  1. Tez No: 116776
  2. Yazar: MURAT OKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokratik Etos, Demokratik Etos, Temel Arayıcı Karşıtı Yaklaşım, Postmodern Yönetsel Ahlak, Bureaucratic Ethos, Democratic Ethos, Anti- f oundationalism, Postmodern Administrative Ethics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Kamu yönetimi için neyin ahlaki olduğunu tanımlamaya çalışan etik yaklaşımlar birbirine rakip iki kuramsal çerçevenin etrafında kümelenmektedirler: bürokratik etos ve demokratik etos. Bu etik çerçeveler kamu yöneticileri için uygun ahlaki davranışı ortaya çıkarmaya yardımcı olacak nihai temelleri kurmaya çalıştıkları için temel arayıcı kuramlardır. Bu anlamda bürokratik ve demokratik paradigmalar modern temel arayıcı ahlaki yarılmanın kamu yönetimine yansımasıdır. Oysa bu tez, temel arayıcı moral konumları bütünüyle reddeden temel arayıcı karşıtı postmodern bir yaklaşımın bulunabileceğini ve ancak böyle bir bakış açısının yönetsel ahlak üzerine yürütülen tartışmayı olması gerektiği yere taşıyabileceğini iddia etmektedir. Temel arayıcı karşıtı yaklaşım daha fazla 'evrensel' ahlaki standartlar, ilkeler ve kurallar sunmak yerine bizi çok daha anlamlı köklü soruları sormaya iter ve bizi kamu yöneticilerinin 'Öteki için olmak' şeklindeki ahlaki sorumluluklarına gönderme yapan bir çerçeve içerisinde kamu yönetiminin örgüt, yapı ve süreçlerini yeniden düşünmeye zorlar. Aynı zamanda bu tez yanlızca temel arayıcı karşıtı bakış açısının 'yasa şeklindeki (yönetsel) ahlak' anlayışına gerçek bir çözüm sunabileceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
Ethical approaches trying to define what is to be ethical for public administration are clustered around two rival theoretical frameworks: bureaucratic and democratic ethos. These ethical frameworks are foundational theories mainly because they try to establish universal foundations that help to derive appropriate moral conduct for public administrators. In this regard, the distinction between bureaucratic and democratic paradigms is the reflection of modernist foundational ethical cleavage to public administration. This thesis, however, asserts that an anti-foundational postmodern perspective completely rejecting foundational moral positions can be found and that only such a perspective can move the debate on administrative ethics to its right place. Instead of offering more 'universal' ethical standards, principles and rules, it forces us to ask more significant perennial questions and re-think organization, structure and processes of public administration in a framework which appeals to public administrators' moral responsibility of 'being for the Other'. This thesis also asserts that only anti-foundational perspective can offer an antidote to (administrative) 'ethics in the form of law'.