Turkish local government and the problem of scale
Türkiye'de yerel yönetimler ve ölçek problemi
  1. Tez No: 116775
  2. Yazar: MURAT ULAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT POLATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Verimlilik, Küçük Belediyeler, Nüfus Büyüklüğü, Ölçek, Demokrasi. VI, Effectiveness, Efficiency, Small Municipalities, Population Size, Scale, Democracy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz TÜRKİYE'DE YEREL YÖNETİMLER VE ÖLÇEK PROBLEMİ ULAÇ, Murat Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aykut Polatoğlu Eylül 2002, 141 sayfa Türkiye'deki yerel yönetim birimlerinin etkin ve verimli çalışmadıkları bilinmektedir. Bu durumun en önemli sebeplerinden birisi yerel yönetim sistemimizin çoğunlukla küçük ölçekli birimlerden oluşuyor olmasıdır. Özellikle çok sayıdaki küçük belediyenin varlığı ciddi bir durum yaratmaktadır. Ülkemizde, belediyeler diğer yerel yönetim türleri arasında, onlar ile karşılaştırılmalı olarak ele alındığında, en çok özerk olan ve hizmet götüren yerel yönetim kuruluşlarıdır. Bu nedenle belediyelerin etkin ve verimli çalışmaları, yerel kamu hizmetlerinin sunumu açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak, Türkiyede'ki belediyelerin çoğunluğu, küçük ölçekli olmalarından dolayı kendilerinden beklenen hizmetleri verimli ve etkin bir şekilde sunamamaktadır. Daha da önemlisi, Türkiye'de uygulanmakta olan mevcut politikalara gore küçük belediyelerin sayısı yakın gelecekte daha da artacak gibi durmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada ölçek probleminin önemini vurgulamak üzere küçük belediyelerin ölçekten kaynaklanan sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Buamaca yönelik olarak küçük belediyelerin bütçeleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmalar neticesinde, küçük belediyelerin mali kaynak yetersizliği ve yeterli düzeyde uzman personel çalıştıramamaları nedeniyle en geleneksel belediye hizmetlerini bile gerektiği gibi sunamadıkları anlaşılmıştır. Bu nedenle, belediyelerin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere küçük belediyelerin birleştirilmesi yoluyla alan reformlarına gidilmesi ve Türkiye koşullarına uygun bir belediye ölçeğinin belirlenmesine acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH LOCAL GOVERNMENT AND THE PROBLEM OF SCALE ULAÇ, Murat M.Sc. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Aykut Polatoğlu September 2002, 141 pages It is known that Turkish local government does not work efficiently and effectively. One of the most important reasons of this situation is the fact that Turkish local government system is mainly composed of small-scale units. Especially the existence of small municipalities is at an alarming rate. Municipalities are the most basic local units and the only ones capable of taking substantial services to people. In that sense, their efficient and effective functioning is quite important. However, Turkish municipalities cannot carry out the expected services from them in an efficient manner due to their small scale. More importantly, according to the present policies held in Turkey, the number of small municipalities is likely to increase in the near future. Therefore, in this study it is tried to figure out the problems of small municipalities emanating from their sizes so as to emphasise the scale problem. In this scope, the budgets of small municipalities were analysed in detail. It is observed that small municipalities do not have the capacity of handling even some of the traditionalmunicipal services due to lack of qualified personnel and sufficient financial means. Thus, there is an urgent need for territorial reforms via amalgamating the small municipalities and for obtaining the optimal scale appropriate for Turkish case which would enable the efficient and effective functioning of these local units.