Konut finansman yöntemleri ve Türkiye koşullarında uygulanabilirlik analizleri
Housing finance techniques and analysis of applicability on Turkey
- Tez No: 116899
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut Finansmanı, Konut Finansman Yöntemleri, Konut Kredileri, Öz Sermaye Paylaşımlı Konut Finansmanı, Konut Leasing. II, Housing Finance, Housing Finance Techniques, Housing Credits (Mortgage), Shared Equity Mortgage, Leasing. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZET Bu çalışmada, konut sorununun en önemli yönü olan konut finansmanı incelenmektedir. Bu amaçla çeşitli ülkelerde uygulanmakta olan konut finansman yöntemleri araştırılarak Türkiye şartlarında uygulanabilirliği dönemsel olarak test edilmiştir. Konut finansmanının özünü oluşturan kredilerin kullanıcıların bütçelerine uygunluğu incelenerek, enflasyonun uzun dönemli konut kredileri üzerindeki etkileri belirlenmiş ve diğer ülkelerin tecrübelerinden faydalanarak enflasyonun oluşturduğu sorunlara cevap verebilecek kredi türleri Türkiye şartlarına adapte edilmeye çalışılmıştır. Türkiye'de henüz uygulamaya geçirilmemiş olan öz sermaye paylaşımlı konut finansman yöntemi ile kiralama (leasing) yöntemi alternatif modeller olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmalarda konut finansmanındaki tarafların ekonomik değişimlere uyumlarını sağlayıcı endeksleme sistemleri üzerinde yoğunlaşılmış ve kredi kullanıcıları ile kredi sağlayan kesimlerin çakışan çıkarlarını dengelemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Housing Finance Techniques and Analysis of Applicability on Turkey In this research, housing finance as the most important aspect of housing matter is investigated. Housing finance techniques to be used in various countries have been examined, and their adaptability and applicability to Turkey market have been tested. Credits; used for housing finance and its compatibility on credit's user budget constrains are investigated. The effects of long run high inflation rates on housing credits are identified. Further, special credit solutions solving the problems caused by chronic inflation and utilized in other countries have been tried to be adapted to Turkey. Shared Equity Mortgage and leasing methods, which have not been used in Turkey, are investigated as alternative models. In our study, we have focused on indexing systems, for adaptation of the parties on housing finance on ever changing and unstable economic conditions. So, creditor's and credit user's contesting economic interests have tried to be balanced.