A Non-linear estimation of money demand and seigniorage in Turkey
Türiye'deki senyoraj ve para talebi üzerine doğrusal olmayan bir tahmin
- Tez No: 117344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Para Talebi, Senyoraj, Senyoraj Laffer eğrisi, Genelleştirilmiş Momentler Metodu, Türkiye. vı, Inflation, Money demand, Seigniorage, Seigniorage Laffer curve, Generalized Method of Moments, Turkey. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET TÜRKİYE' DEKİ SENYORAJ VE PARA TALEBİ ÜZERİNE DOĞRUSAL OLMAYAN BİR TAHMİN Fatma Özgü Serttaş Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Faruk Selçuk Temmuz 2002 Bu tez değişken bir enflasyon yarı elastikiyetine sahip özel bir tür Cagan modeli para talebi fonksiyonunu, Türkiye' deki senyoraj gelirini mak simum yapan enflasyon değerini hesaplamak için kullanır. Senyoraj maksimizasyonu yapılırken Merkez Bankası kar amacı güden bir ku rum olarak varsayılır. Ampirik sonuçlar gösteriyor ki, para talebi fonksi yonunda sabit yerine değişken bir enflasyon yarı elastikiyeti kullanmak, Türkiye' deki para talebi tanımlaması için bir gelişme sayılmamaktadır ve Türkiye' de para ve alternatif kıymetler arasında önemli bir ikame yok tur. Sonuçlar, bir tür Cagan modeli para talebi kullanarak ve paranın fırsat maliyetini (n / 1 + ir) ile ifade ederek (ifadede ir enflasyon oranıdır) elde edilmiştir. Cagan modeli bir para talebi ve paranın fırsat maliyetini (ir J 1 + 7r) ile tanımlamak Türkiye' de para ve alternatif kıymetlerarasında önemli bir ikame olduğuna dair yeterli kanıt gösteremese de, bu durumun tam tersi kanıtlanıp; Türkiye' de para ikamesi olduğu gösterilmiş tir (Selçuk (1994); Selçuk (1997); Akçay et al. (1999)). Her iki para talebi formu da, durgun halde Türkiye için bir senyoraj Laffer eğrisinin bulunduğunu doğruluyor. Bu sonuç, aynı zamanda parayı direk olarak fayda fonksiyonunda tanımlayan dinamik bir para modelinin kantitatif çıkarımlarından da görülebilmektedir. Dinamik para modeli, ayrıca, durgun halde değişken bir enflasyon elastikiyetinin ve ar tan bir refah kaybının varlığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NON-LINEAR ESTIMATION OF MONEY DEMAND AND SEIGNIORAGE IN TURKEY Fatma Özgü Serttaş M. A., Department of Economics Supervisor: Associate Prof. Dr. Faruk Selçuk July 2002 This thesis utilizes a special form of Cagan-type money demand function which allows for a variable semi-elasticity of inflation, to compute the seigniorage maximizing inflation in Turkey. Seigniorage is maximized assuming that Central Bank is a profit-oriented organization. Empirical results show that allowing for a variable semi-elasticity in the money demand is not an improvement for the money demand specification and there is not a high degree of substitution between money and alterna tive assets in Turkey. The results are achieved by utilizing a Cagan-type money demand function and defining the opportunity cost of holding money as (it / 1 + 7r), where n is the inflation rate. The type of the money demand function and definition of the opportunity cost of hold ing money utilized in the computations do not give enough evidence to iiiconclude that there exists substitution between money and alternative assets, whereas the opposite has been proven and shown that there is currency substitution in Turkey (Selçuk (1994); Selçuk (1997); Akçay et al. (1999)). Both the variable semi-elasticity and constant semi-elasticity forms of money demand show evidence that there exists a seigniorage Laffer curve at steady-state. This evidence is also clear from the quantitative im plications of a simple dynamic monetary model of money-in-the-utility function which suggests a variable inflation elasticity of money demand and an increasing welfare cost of inflation.