European Security and Dfense Policy and its Implications for Turkey
Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ve Türkiye üzerine etkileri
- Tez No: 117345
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KİBAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa güvenliği, AGSK, AGSP, Avrupa-Atlantik. iv, Turkey, European Security, ESDI, ESDP, Euro-Atlantic. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET AVRUPA GÜVENLİK VE SAVUNMA POLİTİKASI (AGSP) VE TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZKÖSE, ÖMER FARUK Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kibaroğlu Temmuz 2002, 158 Sayfa“Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası”gelişmekte olan bir süreçtir. Avrupa Birliği üyeleri, 1991 Maastricth anlaşmasından beri, AB' nin ikinci saç ayağı olan Ortak Güvenlik ve Dış Politikası çatısı altında bir ortak savunma ve güvenlik politikası oluşturmaya çalışmaktalardır. NATO içerisinde“ayrılabilir fakat ayrı olmayan”bir Avrupa gücü oluşturma çalışmaları son yıllarda hız kazanmış olup, otonom bir askeri güce sahip bağımsız bir AGSP olma yönünde değişikliğe uğramıştır. Bu yeni değişim, Türkiye gibi AB üyesi olmayan NATO üyesi ülkeleri olduğu kadar Amerika Birleşik Devletleri gibi Avrupalı olmayan NATO müttefiki ülkeleri de belli bir seviyede tedirgin etmektedir. Bir dönüm noktası olarak kabul edilen 1998 yılındaki Fransız-İngiliz St.Malo deklerasyonu Avrupa Güvenliği konusundaki tartışmaları önemli ölçüde değiştirmiştir. Son yıllardaki gelişmelerin Türkiye'nin Avrupa güvenlik sistemindeki yerine ve Türkiye'nin güvenlik politikalarına etkisi dikkat çekicidir. Türkiye kendi hayati ulusal güvenlik endişelerine etki edecek konularda alınacak kararlarda söz sahibi olmak için Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ile bazı kurumsal bağlar kurmak istemektedir. Türkiye, kendisinin katkıları olmadıkça, Avrupa güvenliğinin tam olarak sağlanamayacağını her zaman dile getirmektedir. Bu bağlamda, Türkiye'nin NATO üyeliği; coğrafık konumu; Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslarla olan tarihsel bağı; ve Amerika Birleşik Devletleriyle olan stratejik ilişkileri nedeniyle, Avrupa güvenlik konularında önemli ölçüde dolaylı ya da dolaysız etki edebilecek başlıca ülkelerden biri olduğu her zaman göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EUROPEAN SECURITY AND DEFENSE POLICY (ESDP) AND ITS IMPLICATIONS FOR TURKEY OZKOSE, ÖMER FARUK M.A. In International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu July 2002, 158 pages The“European Security and Defense Policy”is an evolving process. Since the Maastricht Treaty (1991), the European Union members have been trying to constitute a common security and defense policy within the framework of Common Foreign and Security Policy, second pillar of the European Union. The efforts to create“separable but not separate”European forces within NATO have increased speed in the last years and changed direction toward creating an independent ESDP with an autonomous military capability. To some extent, this new transformation concerns some non-EU European NATO members, such as Turkey, as well as non-European NATO allies, such as the US. The French-British St. Malo Declaration (1998), a turning point, has deeply changed the discussions about the European security. The impact of the latest developments on Turkey's position in the European security system and on Turkey's security policies is significant. Turkey wants to have some institutional links to European Security and Defense Policy in order to take part in the decisions on the matters that could affect Turkey's vital national security interests. Turkey always points out that the European security cannot be accomplished properly without Turkey's contributions. In this regard, it should be kept in mind that Turkey is one of the major actors which may have direct or indirect influence over European security matters since its membership in NATO; geographical location; its historical ties in the Balkans, in the Middle East and in the Caucasus; and its strategic relationship with the United States.