Modelling nonlinearities in European money demand: An application of threshold cointegration model
Avrupa para talebinde doğrusalsızlıkların modellenmesi: Eşik eşbütünleşim modelleri uygulaması
- Tez No: 347266
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖCAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Bölgesi, Para Talebi, Doğrusalsızlık, Eşik EşbütünleşimModelleri, Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM), Euro Area, Money Demand, Nonlinearity, Threshold Cointegration, VECM
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Para talebi fonksiyonu, para politikaları ile ekonominin geri kalan kısmı arasındaki bağlantıyı temsil etmesinden dolayı, makroekonomik modellemede önemli bir yapı taşı olarak kabul edilmiştir. Para talebi literatürünün önemli bir kısmı para arzına gelen bir şokun, enflasyon, faiz oranları, milli gelir, özel yatırımlar ve diğer politika değişkenlerine olan beklenen etkisini ölçmeyi sağlayan istikrarlı para fonksiyonu ile ilgilenmektedir. Bu tez çalışması, 1980-2010 döneminde Avrupa Bölgesi için para talebi, GSYIH, enflasyon ve faiz oranları arasındaki ilişkiyi ölçmek için hem doğrusal hem de doğrusal olmayan tahmin yöntemlerini kullanmaktadır. Bu tezin amacı, Avrupa para talebini doğrusal ve doğrusal olmayan çerçevede karşılaştırmaktır. Bu bağlamda, öncelikle vektör otoregresif (VAR) modeli tahmin edilmiştir. Daha sonra eşik otoregresif modeli tahmin edilmiş ve para talebi modelinin doğrusal olmayan özellikleri incelemiştir. Mevcut uygulamalı literatürün aksine, doğrusal VEC modeli istikrarlılık belirtileri bulabilmiştir. Ancak, modelde ekonomik teori ile çelişkili, doğrusal olmayan modellerle açıklanabilen bazı sonuçlar bulunmaktadır. MTAR tip eşik kointegrasyon modellerinin sonuçları Avrupa Bölgesi para talebinde doğrusalsızlığı doğrulamaktadır. Doğrusal olmayan modelde, alt rejimin düzeltme katsayısı (ECM), üst rejime kıyasla uzun dönemde dengeye doğru daha hızlı bir hareket göstermektedir. Bu bağlamda, doğrusal olmayan model, Avrupa para talebi için ekonomik literatüre doğrusal modele göre daha iyi bir uyum göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The money demand function has been regarded as a fundamental building block in macroeconomic modelling, as it represents the link between the monetary policy and rest of the economy. The extensive literature on money demand function is concerned with the existence of a stable money demand function, which ensures adequate prediction of impact of a given change in money supply on other economic variables such as, inflation, interest rates, national income, private investment and other policy variables. This thesis employs both linear and nonlinear estimation methods to investigate the relationship between money demand, GDP, inflation and interest rates for the Euro Area over the period 1980-2010. The aim of this thesis is to compare the European money demand in linear and nonlinear framework. First a vector autoregression (VAR) model has been estimated. Then a threshold cointegration model has been employed and nonlinearity properties of the money demand relationship has been investigated. In contrast to the existing empirical literature, linear VEC model can find evidence of stability, however it has some conflicting results which can be explained by the nonlinearity of the model. Empirical results of MTAR type threshold cointegration specification verifies the nonlinearity in European money demand. The adjustment coefficient of lower regime suggests faster adjustment towards long run equilibrium compared to upper regime in nonlinear model. Moreover, the nonlinear model presents better fit to economic literature than linear model for European money demand.