Approximation of the stochastic production frontier using artificial neural networks
Stokastik üretim sınırının yapay sinir ağları yoluyla yaklaşık tahmini
- Tez No: 117361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağlan, Stokastik üretim sının, Üretim fonksiyonları, Geriden yayılım (backpropagation), Parametrik olmayan tahminler. iv, Artificial neural networks, Stochastic frontier, Production functions, Backpropagation, Nonparametric estimation m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET STOKASTİK ÜRETİM SINIRININ YAPAY SINIR AĞLARI YOLUYLA YAKLAŞIK TAHMİNİ Bu çalışma, stokastik üretim sının tahminleri ve verimlilik hesaplarında yapay sinir ağlarının (YS A) performansım incelemektedir. Bu problem için YS A'ları kullanan bir algoritma ve bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bunlar, iki çeşit stokastik gürültüden etkilenen bir çıktıyı (output), üç ayrı girdiyi (input) kullanarak üreten bir üretim sistemini benzeştirmel üzere kurgulanmış bir veri seti üzerinde test edilmiştir. Temel araç olarak YSA kullanmak üzere önerilen tahmin mekanizması, Matlab komutları ile kodlandığında, kurgulanmış veri setindeki varsayımsal firmalara ait verimlilikleri (efficiencies) yaklaşık olarak bulmuştur. Her ne kadar elde edilen sonuçların ima ettiği yaklaşıklık derecesi çok kesin/net olmasa da, bu sonuçlar gerçek duruma, T. Coelli tarafından geliştirlen Frontier programından elde edilen ekonometrik verimlilik tahminlerinden daha yakındır. Bununla birlikte, tasarlanan mekanizma YSA'nın tek başına kullanılmasına olanak tanımadığından, ek varsayımlar ve kodlama gerektirmektedir. Bu kısıtlayıcı varsayımlara dayanmayan YSA yapılarının bulunması ileride yapılabilecek araştırmalara bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Approximation of the Stochastic Production Frontier using Artificial Neural Networks Doun, Sergey M.A., In Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Serdar Sayan September 2002 This study investigates the performance of artificial neural networks (ANNs) in stochastic frontier approximation and efficiency calculations. An algorithm and computer program employing ANNs were developed to handle the problem. They were tested on generated data simulating a production process with three inputs and one output affected by two types of stochastic noise. When coded in Matlab instructions the approximation mechanism, based on ANN as the fundamental element found efficiencies from the generated data. Although approximation it produced was not that precise, its results are closer to the real ones, when compared to econometric efficiency estimations obtained by using the program Frontier by T. Coelli. However, the designed mechanism does not allow employing ANN alone and requires additional assumptions and coding. Finding ANN structures not relying on these assumptions requires additional research in the future.