Formation and representation of interests in Turkish political economy:The case of MÜSİAD(Independent Industrialist's and Businessmen's Association)
Türkiye Ekonomi politiğinde çıkar oluşumu ve temsili: MÜSİAD(Müstaki Sanayici ve İşadamları Derneği) örnek çalışması
- Tez No: 117362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HOOTAN SHAMBAYATİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Interest Group, Political Economy, Turkey, Islam, State 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
ÖZET TÜRKİYE EKONOMİ POLİTİĞİNDE ÇIKAR OLUŞUMU VE TEMSİLİ: MÜSİAD (MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞ ADAMALRI DERNEĞİ) ÖRNEK ÇALIŞMASI Murat Çemrek Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hootan Shambayati Haziran 2002 Bu tez MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) örnek çalışmasını son yirmi yıldaki Türkiye ekonomi politiğindeki dönüşüm dahilinde çıkar oluşum ve temsilini değerlendirerek incelemektedir. Küresel pazarlara daha fazla eklemlenme ile Türkiye'deki göreceli liberalleşme sivil toplumun gelişmesine yolaçtıysa da, bu“güçlü devlet”geleneğinin sönmesi anlamına gelmedi. Bu nedenle, MÜSİAD Türkiye'deki diğer işadamı dernekleri gibi güçlü devlet karşısında güçlü adaptasyon geliştirmek de gayet dinamik oldu. Çalışma Truman'ın“kargaşa,”Olson'un“kollektif eylem”ve Salisbury' n in“mübadele”terorilerinden demeğin ortaya çıkışı, gelişmesi ve mobilizasyonunu; pluralizm, korporauzm ve klientelizm teorilerinden de Türkiye'deki çıkar temsilinin esasını tasvir etmek için faydalanır. Tez kurumsal çerçevesi ve örgütsel yapısını inceleyerek, dernek için İslam'ın rolünün üyeler arası ortak bağ oluşturmak, İslam dünyasında gayr-i-Müsüm güçlerce ele geçirilmiş pazarları (tekrar) kazanmak ve emeği ehlileştirmek gibi oldukça fonksiyonel bir anlamı olduğunu iddia eder. MUSIAD'ın Doğu Asya modeline referansı da ahlaki ve cemaat değerlerine vurguyla harmanlanmış İslami söylemi ile parallelik arzetmekteyken, 1997 yılı MÜSİAD için İslam ve Doğu Asya ekonomik kalkınma modeli gibi ideolojik dayanaklarına vurguyu kaldırdığı bir dönüm noktası olmuştur. Demek, Doğu Asya ülkelerindeki ekonomik kriz ve 28 Şubat süreci nedeniyle her iki referansından geri adım attı. Kısaca. MÜSİAD'ın incelenmesi Türkiye'deki İslami ticari faaliyetin derinliğini ve kapsamı ile devlet karşısında meydan okuyucu bir kültür geliştirebilen yeni bir işadamı seçkinler topluluğunun incelenmesi açısından aydınlatıcıdır. Anahtar kelimeler Çıkar Grubu, Ekonomi Politik, Türkiye, İslam, Devlet iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMATION AND REPRESENTATION OF INTERESTS IN TURKISH POLITICAL ECONOMY: THE CASE OF MÜSÎAD (INDEPENDENT INDUSTRIALISTS' AND BUSINESSMEN'S ASSOCIATION) Murat Çemrek Department of Political Science and Public Administration Supervisor Assistant Professor Hootan Shambayati June 2002 This thesis examines the case of Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği- MÜSIAD [Independent Industrialists and Businessmen's Association] to evaluate the formation and representation of interests within transformation of the Turkish political economy in the last two decades. The relatively liberalization in Turkey with further integration into the global markets led the development of civil society but it has not meant the waning of the“'strong state”tradition. Thus, MÛSIAD as other Turkish business associations has been very dynamic to develop strong adaptability vis-â-vis strong state. The study benefits from Truman's ''disturbance,“ Olson's ”collective action“ and Salisbury's ”exchange" theories to delineate the emergence, development and mobilization of the association as well as the theories of pluralism, corporatism and clientelism to explore the essence of interest representation in Turkey. The thesis analyzes the institutional framework and organizational structure of MÜSÎAD and argues that the role of Islam for the association has been quite functional providing a common bond for its members, motivation to (re)gain the markets in the Islamic world captured by non-Islamic forces and a way of moderating the labor. MÜSIAD's reference to the East Asian model was also parallel to its Islamic discourse blended with its emphasis on moral and communitarian values. 1997 has been a turning point for MÛSIAD in its de-emphasis of its ideological pillars as Islam and East Asian economic development model. Following the economic crisis in East Asian countries and the February 28 process, MÜSIAD retreated from its references to both factors. In short, the examination of MUSIAD is illuminating in terms of illustrating the depth and extent of the Islamic business activity in Turkey as well as the rise of new business elite that could develop a challenging culture vis-â-vis the state.