Turkish conservatism from a comparative perspective
Karşılaştırmalı bir bakış açısından Türk muhafazakarlığı
- Tez No: 117369
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakarlık, Modernite, Kemalizm, Milliyetçilik, İslamcılık iv, Conservatism, Modernity, Kemalism, Nationalism, Islamism in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ AÇISIDAN TÜRK MUHAFAZAKARLIĞI Gül Kolat Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Heper Eylül 2002 Bu tez, muhafazakar tavırların ortaya çıkışına odaklanarak ve karşılaştırmalı analizle Türk muhafazakarlığım anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Cumhuriyet' inin modernleşme sürecinde muhafazakarlığın rolünü incelemektir. Modernleşme, yada Batılılaşma, Türk politikasının en çok tartışılan konularından birisidir. Muhafazakarlık, modernleşme hareketlerine olan tepki ile özdeşleştiği için, radikal değişimlerin muhafazakarlarca nasıl değerlendirildiği ve ne gibi cevaplar verildiği, Türk modernleşmesini anlamak açısından önemlidir. Muhafazakarlık, Avrupa'da Fransız Devrimi ile belirgin hale gelen düşünce ve hareketlere reaksiyon olarak ortaya çıkmıştır. Avrupa muhafazakarlığı bir ilk olarak diğer muhafazakar deneyimlere örnek teşkil etmiştir. Avrupa muhafazakarlığının belirgin örnekleri, Alman, Fransız ve İngiliz muhafazakarlıklarıdır. Türk ve Avrupa muhafazakarlıklarının çıkış noktalarındaki yakınlıkları ortaya çıkarmak için karşılaştırmalı bir bakış gereklidir. Bu tezde, ilk olarak, muhafazakarlığın temel özelliklerinin araştırılmasından ve Avrupa muhafazakarlığının ve üç örnek ülkenin kendilerine has özellikleri ortaya konmasının ardından, Türk muhafazakarlığının modernleşme, değişim, milliyetçilik ve İslamcılık olan ilişkisi verilmiştir. Bu bölümlerin ışığı altında, Türk ve Avrupa muhafazakarlıkları karşılaştırılmıştır. Yukarıda anlatılan prosedür çerçevesinde, bu çalışma, Türk ve Avrupa muhafazakarlıklarının arasında temel özellikler açısından benzerlikler olduğunu ortaya koymuştur. Ancak muhafazakar deneyimlerin daha çok o ülkelerin tarihsel, politik, sosyal ve ekonomik özellikleri tarafından şekillendiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH CONSERVATISM FROM A COMPARATIVE PERSPECTIVE Gül Kolat Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Metin Heper September 2002 This thesis serves for the aim of understanding the Turkish conservatism by making comparative analysis and by focusing on the emergence of conservative attitudes. This study aimed to examine the role of conservatism in the modernization process of Turkish Republic. Modernization, or Westernization, has been one of the most discussed issues of Turkish politics. Since conservatism was associated with reaction against the modernization movements, it is important to look upon how radical changes were perceived by conservatives and what kind of responses were given to them in terms of understanding the modernization attempt of Turkey. Conservatism emerged in Europe as a reaction to the ideas and movements that became apparent with French Revolution. Since conservatism firstly emerged in Europe, it provided an example for the other conservative experiences. The significant examples of European conservatism are German, French, and British conservatisms. In order to explore the affinity between the Turkish and European conservatisms in terms of their initial phases, a kind of comparative analysis is necessary. Firstly, I explore the basic characteristics of conservatism and focused on the European conservatism by briefly giving the peculiar characteristics of three examples. Then in order to understand the Turkish conservatism I focused on responses of Turkish conservatism on modernization, change, nationalism and Islamism. Under the light of these, I compare Turkish conservatism with European conservatism. Under the framework of above procedure, this thesis indicates that, although there are similarities between European conservatism and Turkish conservatism on basic characteristics of conservatism, conservative experiences have been shaped according to peculiar historical, political, social and economic characteristics of each context.