Brezilya'nın anatomisi ve Lula da Silva (İşçi Partisi) ile Recep Tayyip Erdoğan (AK Parti) hükümetlerinin karşılaştırılması
Anatomy of Brazil and Lula da Silva (Workers Party)and Recep Tayyip Erdogan (Ak Party)comparison of the governments
- Tez No: 340180
- Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Brezilya Siyasi Tarihi, Brezilya Toplumu, Lula da Silva, Brezilya İşçi Partisi, Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti, Brazilian Political History, Brazilian Community, Lula da Silva, Brazilian Labor Party, Recep Tayyip Erdoğan, Justice and Development Party (Turkish acronym, Ak Parti)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez Brezilya siyasi tarihi ile 2002 yılından itibaren Brezilya ve Türkiye?de, benzer dönem ve geçmişten gelmiş, siyasi yelpazenin merkez sağ ve merkez sol iki zıt kutuplarında yer alan İşçi Partisi ile Ak Parti?nin iki temel aktörü Lula da Silva ve Recep Tayyip Erdoğan yönetimlerinin ülkelerindeki değişimi ve iki liderin etkisini incelenmektedir. 21. yüzyılda Brezilya ve Türkiye?de sosyo - ekonomik düzeyde olumlu değişim sağlanmış ayrıca Dünya siyasetinde etkileri artmıştır. Gelişmekte olan ülkeler içerisinde yer alan Brezilya ve Türkiye?nin son dönemlerine damga vurmuş hükümetlerin, iç ve dış politika uygulama perspektiflerini, Lula da Silva ile Recep Tayyip Erdoğan?ın liderlik özelinde karşılaştırmalı olarak incelemiştir.Dönem olarak, Brezilya için Luiz Inácio Lula da Silva¬ - İşçi Partisi (2002- 2010); Türkiye için Recep Tayyip Erdoğan - AK Parti (2002-?) başkanlık dönemleri incelenecektir. Kendilerini solcu/sosyalist ve muhafazakâr demokrat olarak niteleyen iki başkanın, bu iki zıt ideolojik tutumlarının benzer neo-liberal politikaları, pragmatik sosyal politikaları, bağımsız dış politika söylemleri ve eylemleri ile önemli benzerlikler olduğu, karşılaştırmalı dış politika incelemelerinde en çok kullanılan üçlü analiz (birey, devlet ve uluslararası sistem) yöntemi ile tartışılacaktır. Çalışmamız Brezilya?da saha ve Literatür çalışması ile yerinde izlenerek İstatistiksel verilerle birincil ve ikincil kaynaklardan faydalanarak incelenmektedir. Brezilya ve Türkiye?de Lula da Silva ve Recep Tayyip Erdoğan?ı karşılaştırmalı olarak inceleyen ilk bilimsel eser özelliğine sahiptir. Türkiye'de Brezilya siyasi tarihi ve Toplum yapısı üzerine gerçekleştirilen ilk edebi araştırma, Türkiye?de çalışılmış ilk siyasi çalışma özelliğine sahiptir. Gelecekte bu konuya ilgi duyan akademisyenler, öğrenciler ve araştırmacılar için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the influence of Luiz Inácio Lula da Silva (PT) and Recep Tayyip Erdogan ( Ak Parti ) on the political transformation in Brasil and in Turkey respectively, as main political actors, since 2002. The former is a mainstream Leftist party while the latter is a center-right political party. Brasil and Turkey have achieved a significant level of socio-economic development, while their influence in the internaltional political arena has increased considerably in the 21st century. This study aims to make a comparative analysis of the domestic and international policies of these two political parties by specifically focusing on the significance of Lula da Silva's and Recep Tayyip Erdoğan's political leadership characteristics in the process of transformation in Brasil and in Turkey respectively. This thesis covers the periods of Luiz Inácio Lula da Silva's PT government (2002-2010) for Brasil, and Recep Tayyip Erdogan's Ak Parti government (2002-...) for Turkey. Although these two political leaders define their political ideologies as leftist/socialist and conservative democrat which are completely opposite political perspectives, their neo-liberal economic policies and pragmatic social doctrines, and their rhetoric and practices demonstrate considerable similarities. In this respect, this study will discuss this puzzle in the context of triangular analysis method (individual-state-international system) which is one of the most common comparative foreign policy analysis tools. The study is conducted as a field work and an observation, complemented with a literature review, all of which are completed in Brasil. This research also includes statistical data, and primary and secondary sources gathered in Brasil and Turkey. The significance of this study comes from the fact that it is the first scientific research which comparatively analyses Lula da Silva and Recep Tayyip Erdogan as significant political leaders in Brasil and Turkey. This study is also the first literary work in Turkey focusing on the political history and the social structure of Brasil. The author believes that this research will contribute to the future studies of students and researchers who are interested in this subject.