Long-run and short-run links among the Turkish stock market and develped markets
Türkiye borsası ve gelişmiş borsalar arasında uzun dönem ve kısa dönem bağlantılar
- Tez No: 117419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Coentegrasyon, entegrasyon, istanbul Borsası, gelişmiş borsalar, Cointegration, integration, Istanbul Stock Exchange, developed markets IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET TÜRKİYE BORSASI VE GELİŞMİŞ BORSALAR ARASINDA UZUN DONEM VE KISA DONEM BAĞLANTILAR ismail Demirtaş M.B.A. Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Levent Akdeniz Eylül 2002 Uluslararası ekonomide dikkati çeken gerçeklerden biri de finans veya sermaye piyasalarındaki entegrasyon ve bağlantıların çokluğudur. Son yıllardaki borsa hareketlerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi bize gösterir ki, ulusal borsalar arasında büyük ölçüde birbirine bağımlılık vardır. Bu çalışma ise Türkiye Borsası ile dört gelişmiş borsa (Amerika, ingiltere, Almanya, Fransa) arasındaki bağımlılığı, Ocak 1997 - Haziran 2002 tarihleri arasındaki günlük endex kapanış fiyatlarını kullanarak test etmektedir. Test sonuçlan Fransa ve Almanya borsalarının Türkiye borsası üzerinde önemli etkilerinin olduğunu göstermiştir. Avrupa ve Amerika borsaları da birbirlerini uzun dönem ve kısa dönem de etkilemektedir. Amerikan borsası dört gelişmiş borsa arasındaki en etkili borsadır. Gelişmiş borsalar hemen hemen birlikte hareket ederler. Bu yüzden, değişik ülkelerin hisse senetlerine yatırım yapmak portföy riskini büyük ölçüde azaltmayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LONG-RUN AND SHORT-RUN LINKS AMONG THE TURKISH STOCK MARKET AND DEVELOPED MARKETS Ismail Demirtaş M.B.A Supervisor: Assistant Prof. Dr. Levent Akdeniz September 2002 One of the striking facts about the international economy is the high degree of integration, or linkage, among financial, or capital markets. Careful examination of international stock market movements in recent years suggests that there exists a substantial degree of interdependence among national stock markets. This thesis tests the interdependence among the Turkish stock market and four major stock markets (US, UK, Germany, France) using daily closing index data for the period between January 1997 and June 2002. Results of the tests showed that the French and German stock markets have significant impacts on the Turkish stock market. The European and US stock markets influence each other in the long-run and short-run. US is the most influential market among the four developed markets. Developed markets almost move together. Therefore, International portfolio diversification among these national markets will not greatly reduce the portfolio risk.