The choice of interest rates in project management: The case of time varying interest rates
Proje yönetiminde faiz oranları seçimi: Değişken faiz oranlarının kullanılma durumları
  1. Tez No: 117420
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL TOPÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Proje, Savunma Sanayii, Faiz Oranı, Tahmin Yöntemleri, Project, Defense Industry, Interest Rate, Forecast Models
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Mevcut ve potansiyel piyasaların etüdü, projenin teknik ve ekonomik fizibilitesi finansal planlanlamayla beraber bir bütün halinde düşünülmelidir. Ekonomik karlılık endüstriyel proje değerlendirilmesi için en uygun ve en önemli kriterdir. Proje değerlendirilmesinde kullanılacak indirgeme oranlarının seçimi tezin konusudur. Proje değerlendirmelerinde faiz oranı indirgeme oranı olarak kullanılmaktadır. Çünkü faiz oranı sermayenin zamansal tercihini ve olası alternatif kullanımların fırsat maliyetini yansıtır. Proje değerlendirmelerinde indirgeme oram proje ömrü boyunca sabit kabul edilmektedir. Bu yetersizliği gidermek için değişken faiz oranlan kullanılabilir. Birçok tahmin yöntemi proje yönetimine değerlendirme esnasindaki faiz oranın tahmin etmede kolaylık sağlar. Tezde proje ömrü boyunca her yılki faiz oranlarinı elde etmek için beklenen-değişim tahmin modeli kullanılmıştır. Modelin SilahlıKuvvetlerdeki projelerden biri olan SP2000 projesine, kundağı motorlu direk destek topçusu silah sitemine, uygulanmasına yer verilmiştir. Projenin net bugünkü değerinin hesaplanmasinda kullanilan alternatif faiz oranlarinın karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak, sabit faiz oranlarının maliyeti olduğundan farkli gösterdiği elde edilmiştir. Ve, proje yönetiminde değişken faiz oranlarının optimal indirgeme oranı olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
A study of existing and potential markets and of the technical and economical feasibility of a project, as well as sound finance planning, are indispensable. Economic profitability is the obvious and most important criteria for industrial project evaluation.The choice of interest rates in project management is the purpose of the thesis. The rate of interest should be adopted as discount rate in project evaluation. Because, the rate of interest reflects time preference and the opportunity cost of the possible alternative use of the capital invested. The interest rate is assumed to be constant during the project life in project evaluation techniques. In order to overcome this inability the constant rate should be replaced by time varying interest rates. uiSeveral forecast models aid project management to predict the valid interest rates in the evaluation. The thesis employs the expected-change forecast model to obtain interest rates for each year during the life cycle. An application of the model to one of the large-scale projects in the Armed Forces, namely modern self-propelled direct support artillery gun- SP2000, is presented in the thesis. Comparison of two alternative uses of interest rates in the calculation of net present value of the project is discussed. It is concluded that the constant interest rate use overstates the costs and it is suggested that the time varying interest rates should be adopted as the optimal discount rates in project management.