The European Union and Turkey in the realm of the common foreign and security policy
Ortak dış ve güvenlik politikası alanında Avrupa Birliği ve Türkiye
  1. Tez No: 117418
  2. Yazar: BARIN KAYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa entegrasyonu, Avrupa Birliği, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, European integration, European Union, common foreign and security policy, 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASI ALANINDA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE Barın Kayaoğlu Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Ergun Özbudun Eylül 2002 Bu çalışma Avrupa Birliği'nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası'nı (ODGP) incelerken Türkiye'nin AB'yle olan ilişkisine ODGP açısından bakmaktadır. Burada Avrupa Birliği'nin basit bir ticaret örgütünden iktisadi ve siyasi bir ağırlık merkezi haline gelerek çok yol kat ettiği savunulmaktadır. Çelik ve kömür piyasasını denetleyen bir kişilik olarak başlayıp yarım yüzyıldan az bir sürede üyelerinin ortak çıkarları için egemenliklerinin önemli bir kısmını devrettikleri karmaşık bir şebeke haline gelmiştir. Bu sebeple, Avrupa Birliği bir Ortak Dış ve Güvenlik Politikası oluşturma yolundadır ve AB'nin ilerki yıllarda siyasi önemini tayin edecek olan bu yoldur. Bunun ötesinde, Türkiye'nin AB yolculuğuna da pek dikkat edilmeyen ODGP boyutundan bakılabilir; Türkiye'nin üye olma ihtimaline stratejik önemi katkı mı sağlamaktadır yoksa etrafındaki istikrarsız bölgeler engel mi olmaktadır?
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EUROPEAN UNION AND TURKEY IN THE REALM OF THE COMMON FOREIGN AND SECURITY POLICY Barın Kayaoğlu M. A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Ergun Özbudun September 2002 This thesis analyzes the European Union's common foreign and security policy (CFSP) and Turkey's relation with the EU in this respect. It is argued that the European Union has come a long way from being a mere trade club to an economic and political fulcrum. It started as a mere administrative body to oversee the common market on steel and coal, and in less than half a century has become a complicated network where the members have pooled significant portions of their sovereignty in order to reap the common benefits of that pool. In this respect, the European Union is in motion towards establishing a common foreign and security policy and it is the outcome of this motion that is going to determine the EU's political significance in the following years. Moreover, Turkey's EU journey can be looked at from a much unattended CFSP perspective; is Turkey's prospects for membership strengthened by Turkey's strategic importance or is Turkey's volatile proximity a handicap?