Açık ekonomi makro iktisatında ticarete konu olan olmayan mal ve hizmetler ayrımının yeri ve Türkiye örneği
The Role of the distinction on traded and nontraded goods in open economy macroeconomics and the case of Turkey
- Tez No: 117585
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇELİK ARUOBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ticarete konu olan-olmayan mallar ve hizmetler, Hollanda Hastalığı, dış ticaretin liberalizasyonu, reel döviz kurları, Türkiye, Traded-nontraded goods and services, Dutch Disease, external liberalization, real exchange rates, Turkey. 4, |”. wS.^" İütifcfckö
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
TEZ ÖZETİ Yüksek Lisans Tezi AÇIK EKONOMİ MAKRO İKTİSATINDA TİCARETE KONU OLAN- OLMAYAN MAL VE HİZMETLER AYRIMININ YERİ VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ Ece KARADENİZ Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Çelik ARUOBA 2002 Bu tez çalışması, ticarete konu olan ve olmayan mallar ve hizmetler ayrımının nedenlerinin ve ayrımın hangi analitik çerçevelerde incelendiğinin ortaya konulması için gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışması, standart analizlerden farklıdır; çünkü standart açık ekonomi ve ticaret modellerinde; bütün mal ve hizmetlerin ticarete konu olduğu kabul edilir. Ancak; gerçek dünyada; yüksek taşıma maliyetleri gibi nedenlerle bir çok hizmet ticarete konu olamamaktadır. Bu nedenle, liberalizasyon yoluyla dış ticaret fazlası vermeye çalışan gelişmekte olan ülkeler açısından bu konu, çok önemlidir. Bu çalışmada, konunun teorik kısımları anlatıldıktan sonra; ayrım Türkiye ekonomisi açısından incelenecektir. Özellikle; 1980lerde başlayıp, 1990larda gelişen liberalizasyon süreci ve sürecin Türkiyeekonomisini ticarete konu olan ve olmayan mallar açısından nasıl etkilediği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ROLE OF THE DISTINCTION ON TRADED AND NONTRADED GOODS IN OPEN ECONOMY MACROECONOMICS AND THE CASE OF TURKEY Ece KARADENİZ Ankara University Graduate School of Social Sciences Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Çelik ARUOBA 2002 This study has been formed to determine the reasons of the distinction on tradad and nontraded goods and services and in which kind of analitical frames this seperation has been studied. This case is different from the standart analysis; because in the standart open economy and trade models, it is generally accepted that all the goods and services are subject to the trade. However, in the real wold, because of the high transportation costs, most of the services can't be subject to the trade. That's why, this subject is veryimportant for the developing countries which are trying to have trade surplus by the liberalization. In this study, after giving the theoretical parts of the subject, the seperation has been studied for the Turkish economy. Especially for the liberalisation process which has been begun in the 1980's and developed in the 1990's how this liberalisation process affected Turkish economy for the subject of traded-nontraded.