Mesleki nedenle bazı ksenobiyotiklere maruziyeti belirleyici biyomarkörler
Determinant biomarkers of occupational exposure to some xenobiotics
- Tez No: 118037
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, neopterin, tetrahidrobiyopterin, dihidropteridin redüktaz, mesleki temas, Lead, neopterin, tetrahydrobiopterin, dihydropteridine reductase, occupational exposure
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET Engin, A.B., Mesleki nedenle bazı ksenobiyotiklere maruziyeti belirleyici biyomarkörler, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Toksikoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2002. Sunulan bu çalışma kapsamında, mesleki olarak kurşuna maruz kalan 31 erkek işçi ve 35 erkek sağlıklı gönüllünün idrar neopterin, biyopterin, serum neopterin ve tam kanlarındaki dihidropteridin redüktaz (DHPR) aktiviteleri değerlendirildi. Kontrol grubu ve işçi grubunun idrar neopterin düzeyleri sırasıyla (ortalama + S S) 143,16 ± 60,93 u.mol neopterin/ mol kreatinin ve 170,03 ± 53,59 urnol neopterin/ mol kreatinin olarak tayin edildi. Aynı grupların idrar biyopterin düzeyleri ise 135,12 ± 65,53 umol biyopterin/ mol kreatinin ve 217,76 ± 61,23 umol biyopterin/ mol kreatinin olarak hesaplandı. Kurşuna maruz grubun hem idrar neopterin hem de idrar biyopterin düzeyleriyle kontrol grubu değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla, p=0.0089, p=0.0000). İşçi grubunun serum neopterin değerleri (3,19 ± 2,82 nmol/1) ile sağlıklı gönüllülermki (3.45 + 1.86 nmol/l) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p=0.1692). Aynı şekilde, bu iki grup arasında DHPR aktiviteleri için de (kontrol grubu; 3,32 ± 0,47 nmol indirgenen ferrisitokromC/dk/5mmdisk, maruz grup; 3.33 ± 0.41 nmol indirgenen ferrisitokromC/dk/5mmdİsk) istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamamıştır (p=0,9539). Ayrıca, çalışma süresi ve sigara içmenin de bu parametrelere olan etkisi incelendi. İdrar neopterin, biyopterin, serum neopterin, tam kandaki DHPR aktivitesi ile kan ve idrar kurşun düzeyleri, idrar ALA, plazma SGOT ve SGPT düzeyleri gibi bazı önemli klinik biyokimyasal parametrelerle olan ilişkisi de incelendi.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Engin, A.B., Determinant biomarkers of occupational exposure to some xenobiotics, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmaceutical Toxicology, Ankara, 2002. In the present study, 31 male occupationally lead exposed and 35 male healthy volunteers' urinary neopterin, biopterin, serum neopterin and whole blood dihydropteridine reductase (DHPR) activities were assessed. The urinary neopterin levels of the control group and the worker group were (mean ± StDev) 143,16 ± 60,93 nmol neopterin/ mol creatinine and 170,03 ± 53,59 umol neopterin/ mol creatinine, respectively. The urinary biopterin levels of the same groups were 135,12 ± 65,53 umol biopterin/mol creatinine and 217.76 ± 61,23 umol biopterin/mol creatinine. The difference between the urinary neopterin and the urinary biopterin levels of the lead exposed workers compared to the same parameters of the control group, were statistically significant (p=0.0089 and p=0.0000, respectively). Comparing the serum neopterin levels of workers group (3.19 ± 2.82 nmol/1) and healthy volunteers (3.45 + 1,86 nmol/1), no statistically significant difference was found (p= 0,1692). Likewise, DHPR activities of these two groups (control group; 3,32 + 0,47 nmol induced ferricytochromeC/min/5mm disc, exposed group; 3,33 ± 0,41 nmol induced ferricytochrome/min/5mm disc) were not significantly different (p= 0,9539). Also, the effect of working period and smoking habits on these paremeters were assessed. The correlation between urinary neopterin, biopterin, serum neopterin levels, whole blood DHPR activities and some important clinical biochemical parameters such as, urinary lead levels, urinary ALA levels, SGOT, SGPT were evaluated.