Solunum yolu inflamasyonunun kobay trakeasında epitel kaynaklı gevşetici faktör aracılı yanıtlar üzerine etkisi
The Effect of airway inflammation on epithelium derived relaxant factor mediated responses in guinea pig trachea
- Tez No: 118055
- Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ ŞAHİN-ERDEMLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Koaksiyel biyoassay sistemi, trakea perfüzyonu, kobay trakeası, sıçan anokoksigeus kası, lipopolisakkarit, Coaxial bioassay system, perfused trachea, guinea pig trachea, rat anococcygeus muscle, lipopolysaccharide
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET İsmailoğlu, U.B., Solunum yolu inflamasyonunun kobay trakeasında epitel kaynaklı gevşetici faktör aracılı yanıtlar üzerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmada solunum yolu inflamasyonunun koaksiyel biyoassay sisteminde epitel- kaynaklı gevşetici faktör (EpDRF) yanıtlarına ve izole perfuze kobay trakeasımn kontraktilitesine etkileri araştırılmıştır. Koaksiyel biyoassay sisteminde, kobay trakeası (donör organ) ile çevrelenmiş sıçan anokoksigeus kasında (assay doku) önkasılma sonrası asetilkolin epitel-bağımlı gevşeme oluşturdu. Bu gevşeme yanıtının siklooksijenaz, nitrik oksit sentaz (NOS) veya S-nitrozotiyol inhibitörleri ile değişmemesi EpDRF 'nin bir prostanoid, NO veya S-nitrozotiyol türevi olmadığını gösterdi. Çözünür guanilat siklaz ve Na+-K+ pompası inhibitörleri ve K+ kanal blokörleri de EpDRF aracılı gevşemede etkisiz bulundu. Ancak pirogallol inkübasyonu ile oluşturulan süperoksit anyonları, koaksiyel biyoassay sistemindeki bu yanıtı anlamlı olarak azalttı. Süperoksit dizmutaz bu azalmayı inhibe etti. Kobaylara intratrakeal ve intraperitoneal lipopolisakkarit (LPS) enjeksiyonu sırasıyla, lokal ve sistemik inflamasyon oluşturdu. İntratrakeal LPS verilmesi, koaksiyel biyoassay sisteminde asetilkolin ile elde edilen gevşeme yanıtını inhibe ederken, intraperitoneal LPS bu yanıtta selektif indüklenebilir NOS (iNOS) inhibitörleri aminoguanidin ve L-kanavanin ile önlenen bir artışa yol açtı. Lokal ve sistemik LPS uygulamaları izole perfüze trakeada karbakol ile elde edilen kasılma yanıtlarının potansiyalizasyonuna neden oldu. Bu bulgular lokal solunum yolu inflamasyonunun EpDRF sentez / salıverilmesini azalttığım ve bunun da solunum yolu düz kasının hiperreaktivitesine katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Ancak, sistemik inflamasyon, EpDRF aktivitesini değiştirmeden iNOS indüksiyonuna neden olabilir. iNOS ile oluşumu artan NO, koaksiyel biyoassay sisteminde asetilkoline verilen gevşeme yanıtında EpDRF ile rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İsmailoğlu, U.B., The effect of airway inflammation on epithelium derived relaxant factor mediated responses in guinea pig trachea, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pharmacology, Ankara, 2002. In this study the effects of airway inflammation on epithelium derived relaxant factor (EpDRF) responses in the coaxial bioassay system and on the contractility of isolated perfused guinea-pig trachea were investigated. In the coaxial bioassay system, acetylcholine elicited epithelium-dependent relaxation in precontracted rat anococcygeus muscle (assay tissue) that was enveloped by guinea pig trachea (donor organ). This relaxation response was not altered by cyclooxygenase, nitric oxide synthase (NOS) or S-nitrosothiol inhibitors, indicating that EpDRF is not a prostanoid, NO or S-nitrosothiol derivative. Soluble guanylate cyclase and Na+-K+ pump inhibitors, and K+ channel blockers were also ineffective in EpDRF-mediated relaxation. However, superoxide anions, generated by pyrogallol incubation, significantly attenuated this response in the coaxial bioassay system. Super oxide dismutase inhibited this attenuation. Intratracheal and intraperitoneal lipopolysaccharide (LPS) injection to guinea pigs induced local and systemic inflammation, respectively. Intratracheal LPS administration inhibited the acetylcholine induced relaxation response in the coaxial bioassay system, while intraperitoneal LPS potantiated this response that was prevented by selective inducible NOS (iNOS) inhibitors, aminoguanidine and L-canavanine. Local or systemic LPS treatments resulted in potentiation of the carbachol-induced contractile response in isolated perfused trachea. These findings suggest that local airway inflammation attenuate the synthesis / release of EpDRF and this may participate in the airway smooth muscle hyperreactivity. However, systemic inflammation may cause iNOS induction without altering the activity of EpDRF. Enhanced production of NO by iNOS plays a role with EpDRF in the relaxation to acetylcholine in the coaxial bioassay system.