Mononükleer fagositer sistem blokajının intestinal iskemi-reperfüzyona bağlı akciğer hasarına etkisi
The Influence of mononuclear phagocyter system blockage on intestinal ischemia-reperfusion induced lung injury
- Tez No: 118074
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÇAĞRI SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Intestinal iskemi-reperfüzyon, akciğer hasarı, mononükleer fagositer sistem, splenektomi, gadolinyum klorid, Intestinal ischemia-reperfusion, lung injury, mononuclear phagocyter system, splenectomy, gadolinium chlorid
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
35 6. ÖZET Mononükleer Fagositer Sistem Blokajının intestinal iskemi- Reperfüzyona Bağlı Akciğer Hasarına Etkisi Karaciğer Kupffer hücreleri ve dalak makrofajları mononükleer fagositer sistemin (MFS) önemli bir kısmı oluştururlar (7). Bu çalışmanın amacı gadolinyum klorür (GdCfe) ile karaciğer Kupffer hücrelerini, splenektomi ile dalak makrofajlarını ortadan kaldırarak MFS'i büyük ölçüde azaltmak ve bunun IİR sonrası oluşan akciğer hasarına etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada ağırlıkları 250-300 g arasında olan 40 adet erişkin erkek Wistar cinsi albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar her grupta 10 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldılar. Grup I: MFS-normal/sham, Grup II: MFS- blokaj/sham, Grup III: MFS-normal/lİR, Grup IV: MFS-blokaj/İİR. MFS blokaji intravenöz GdCl3'ün 10 mg/kg dozunda deneyden 24 saat once verilmesi ve deneyden hemen once splenektomi yapılmasıyla sağlandı. Superior mezenterik artere (SMA) mikrovasküler pens konularak 45 dakika süreyle iskemi ve 120 dakika süreyle reperfüzyon yapıldı. Deneyin sonunda her iki akciğerin üst loblarından alınan 1'er cm lük doku örnekleri %10'luk formaldehit içinde histopatolojik inceleme için tespit edildi. Geri kalan kısımlar ise iki parça halinde TNF-a, IL-6, MDA, MPO, SOD ve CAT düzeylerinin tayini için -78 °C'de saklandı. Gruplar arasındaki anlamlı farklılık Kruskal- Wallis tek yönlü varyans analizi ve Mann Whitney-U testi ile ölçüldü. Grup III'de IİR sonrasında akciğer TNF-a, IL-6, MDA, MPO, SOD, CAT, ve PMNL sayısı yükseldi. Grup IVde MFS'nin bloke edilmesiyle akciğer hasarının bir belirleyicisi olan yukarıdaki tüm parametrelerde anlamlı düşüş saptandı. IİR sonrası gelişen akciğer hasarında MFS önemli rol oynamaktadır. MFS'nin bloke edilmesiyle akciğer hasarının bir belirleyicisi olan yukarıdaki tüm parametrelerde anlamlı düşüş saptanmıştır. MFS'in modifikasyonuna yönelik çalışmalardan elde edilecek bulguların kliniğe yansıtılmasıyla benzer patolojiye maruz kalan hastalardaki yüksek mortalite oranları düşürülebilecektir.
Özet (Çeviri)
36 7. SUMMARY The Influence of Mononuclear Phagocyter System Blockage on Intestinal Ischemla-Reperfusion Induced Lung Injury Liver Kupffer cells and splenic macrophages are the most important part of the mononuclear phagocyter system (MFS). In the present study we aimed to eliminate liver Kupffer cells with administration of gadolinium chloride (GdCI3) and splenic macrophages with splenectomy in order to reduce the majority of MFS. Then, we aimed to determine the effects of MFS blockage on intestinal ischemia-reperfusion (IIR) induced lung injury. 40 adult male albino Wistar rate between 250-300 g were divided into four groups as follow. Group I: Sham, Group II: Sham + MFS blockage, Group III: IIR, Group IV: IIR + MFS blockage.. In order to eliminate MFS: intravenous GdCb at a dose of 10 mg/kg was given 24 hours prior to experiment and splenectomy was done. An atraumatic microvascular pens was placed to superior mesenteric artery (SMA) for intestinal ischemia. After 45 minutes of ischemia microvascular pens was removed for 120 minutes of reperfusion. At the end of the experiment specimens from both lungs were placed in 10% formaldehyde for histopathological study and some lung specimens were stored at -78°C for TNF-a, IL-6, MDA, MPO, SOD, and CAT assays. Kruskal-Wallis one-way analysis of variance and Mann Whitney-U test were done to assess the significance between the groups. After IIR, lung levels offer TNF-a, IL-6, MDA, MPO, SOD, CAT, and PMNL counts were significantly increased in group III. All parameters above indicating lung injury after IIR were significantly decreased in group IV with the effect of MFS blockage. MFS plays a pivotal role in the IIR induced lung injury. All biochemical and histopathological parameters significantly attenuated when MFS was blocked. However, further studies are needed in order to provide sufficient data on the exact mechanism of MFS and its clinical applications.