Sivas Doğumevi Hastanesinde doğum yapan kadınların doğum öncesi bakım ve doğuma ilişkin davranışlarının değerlendirilmesi
An Evaluation of behaviors of women who gave birth in Sivas Maternity Hospital and their awareness of the antenatal care and birth
  1. Tez No: 118104
  2. Yazar: DUDU GÜL BOZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Doğum Öncesi Bakım, Doğum, Davranış, Pregnancy, Antenatal Care, Birth, Behavior
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 603
Özet
ÖZET Sivas Doğumevi Hastanesinde Doğum Yapan Kadınların Doğum Öncesi Bakım ve Doğuma İlişkin Davranışlarının Değerlendirilmesi Bu çalışma, Sivas Doğumevi Hastanesine 1-31 Ekim 2001 tarihleri arasında doğum için başvuran, 331 gebe üzerinde yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı, gebelerin doğum öncesi bakım(DÖB) alma konusundaki davranışlarını değerlendirmek, doğumlarını sağlıklı koşullarda yapma oranlarını belirlemektir. Araştırma kapsamına alman kadınların %38.1'i 20-24 yaş grubunda olup, yaş ortalaması 25.25±5.92'dir. Araştırma kapsamına alman kadınlardan 15-24 yaş grubunda olanların %91.7'si iki çocuğa sahiptir. Gebelikleri planlı olmayan kadınlar 35 yaş ve üzerinde %57.1'dir. Gebeliklerin %61.1'i istenmeyen gebeliklerdir. Gebelikleri planlı olan kadınların oranı 15-24 yaş grubu kadınlarda ve son iki gebeliğinin arası 25 aydan uzun olanlarda anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Bu doğumunu hastanede yapmayı planlayanların oranı %68.9'dur. Gebelikte DÖB ı özel Dr.dan alanlar %12.1, ebeden alanlar %27.2, hem Dr., hem ebeden alanlar %55.9 ve hiç bakım almayanlar %4.8'dir. Kent merkezinde oturan kadınlardan eğitim seviyesi yüksek olanlar ve sosyal güvencesi olanlar yüksek oranda Dr. ve ebeden DÖB almıştır. Ebeler tarafından verilen DÖB da ziyaret sayısı ortalama 3.38+1. 81'dir. Gebelik sonrasında A.P. yöntemi kullanmak istediği halde yöntemler hakkında bilgisi olmayanlar %97.6'dır. Doğum yapan kadınların DÖB alma konusunda bilinçli olmadıkları saptanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Evalution of Behaviour of Woman Who Gave Birth in Sivas Maternity Hospital and Their Awareness of the Antenatal Care and Birth. In this study 331 pregnant woman who applied to Sivas Maternity Hospital between the 1-31 October 2001 were researched. The marn aim of this study is to asses pregnant woman's knowledge about antenatal care, to find out the rate of healthy births. Our findings clearly indicate that %38.1 of the respondents are aged between 20- 24 and the mean age of the respondents 25.25±5.92. The great majority of woman who are in 15-24 age group have 2 children %91.7. Unplanned pregnancies mainly belong to age 25+ with a percantage of 57.1. unwanted pregnancies compromise %61.1 of overall pregnancies. The planned pregnancies were found mainly in the age group of 15-24 and the rate of those who had 25 months and more between their lost two pregnancies was significantly high. The majority of the respendents plan to give birth in the hospital %68.9. %12.1 of the respendents got the antenatal care from a private doctor, %27.2 from a midwife, %55.9 from a doctor or a midwife and %4.8 never got antenatal care. Women living in a city and having a higher educational level with the social security with a high rate applied to a doctor or a midwife to get antenatal care. The midwifes visiting number has a mean of 3.38±1.8. What is more importent is the fact that %97.6 of the respendents although they want to use family planning methods actually do not have any information about them. There fore it can be said that woman who gave birth have no awareness of getting antenatal care.