Hastanelerde çalışan hekimler ile hemşirelerin örgütlerine bağlılıklarına ve örgütlerinin cazibesine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi: Antalya ili örneği
Working in the hospitals between medical doctors and nurses opinions evaluation on organizational commitment and organizational attraction
- Tez No: 123744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MÜNİR ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hekim-Hemşire, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Cazibe (çekicilik), Hospital, Organization, Medical Doctor-Nurse, Organizational Attraction, Organizational Commitment
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hastanelerde Çalışan Hekimler ile Hemşirelerin Örgütlerine Bağlılıklarına ve Örgüt cazibesine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Antalya İli Örneği Bu araştırma, betimsel nitelikte an'sal tarama modeli bir çalışma olup, Antalya il merkezinde bulunan Akdeniz ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesi'nde, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi'nde ve Sağlık Bakanlığı Hastanesi'nde çalışmakta olan hekimler ile hemşirelerin görev yaptıkları hastaneye bağlılıkları ile hastaneyi cazip bulup bulmadıklarına ilişkin görüşlerini değerlendirmek; bunun yanı sıra bu görüşlerin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla yapılmış, araştırma grubundaki yönetici konumunda olmayan 397 işgören (hekim/hemşire) tarafından doldurulan anketler değerlendirmeye alınmıştır. Örgütsel bağlılık ve örgütün cazibesi ölçeği ile toplanan verilerin çözümlenmesinde spss istatik programı kullanılmıştır. Hekim ve hemşirelere ilişkin kişisel bilgiler örneklemin niteliğini açıklamak amacı ile yüzdelerle analiz edilmiştir.Hekim ve hemşirelerin çalıştıkları hastanelere yönelik tutumları aritmetik ortalama kullanılarak betimlenmiştir. Örgütsel bağlılık ve örgüt cazibesine ait puanların görev (hekim/hemşire) ve görev yapılan hastane türü (TFH / SSKH / SBH)'ne göre değişip değişmediği iki faktörlü anova ile test edilmiştir. Anova ile araştırma deseninde araştırma gurubunun görev yaptıkları hastane türü ve görevlerinin onların örgütsel bağlılık ve örgüt cazibesini değerlendirme düzeylerini farklılaştırıp farklılaştırmadığı ve ek olarak iki faktörün örgütsel bağlılık ve örgüt cazibesi üzerinde ortak bir etkiye sahip olup olmadığı incelenmiştir. Örgütsel bağlılık ve örgüt cazibesinin iki alt gruptan oluşan bir faktöre bağlı olarak değişip değişmediği t-testi ile incelenmiştir. Çalışılan hastaneye bağlılık ölçeğinde ve çalışılan hastanenin cazibesi ölçeğinde alman puanların arasında ilişki olup olmadığı korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Hekimlerin örgütsel bağlılığa ilişkin algılan unvan ve cinsiyet faktörlerine göre istatistiksel olarak anlamlı değildir. Hekimlerin örgüt cazibesine ilişkin algılan cinsiyete göre anlamlıdır. Hemşirelerin örgütsel bağlılığa ilişkin algı düzeyleri ile örgüt cazibesine ilişkin algı düzeyleri öğrenim durumu faktörüne göre istatistiksel olarak anlamlı değildir. İşgörenlerin (hekim / hemşire) örgütsel bağlılık ve örgüt cazibesine ilişkin algılan üzerinde meslek faktörünün etkisinin anlamlı olduğu bulunmuştur. işgörenlerin örgütsel bağlılığa ilişkin algı düzeyleri üzerinde hastane faktörünün etkisinin anlamlı olduğu bulunurken; örgüt cazibesine ilişkin algı düzeyleri üzerinde hastane faktörünün etkisinin anlamsız olduğu bulunmuştur. Meslek ve hastane faktörlerinin örgütsel bağlılığa ilişkin algılar üzerinde ortak etkilerinin anlamsız olduğu bulunurken; örgüt cazibesine ilişkin algılar üzerindeki ortak etkilerinin anlamlı olduğu bulunmuştur. Yaş, mesleki kıdem ve medeni durum faktörlerinin örgütsel bağlılığa ve örgüt cazibesine ilişkin algılar üzerindeki etkilerinin anlamsız olduğu bulunmuştur. İşgörenlerinin örgütsel bağlılık ve örgüt cazibesine ilişkin algılan arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar çerçevesinde, sağlık hizmet kalitesi ve sunumunu direk etkileyecek olan araştırma grubundaki hekimler ile hemşirelerin örgütsel bağlılıklarını ve örgüt85 cazibesini değerlendirmelerini artırıcı bir takım önlemlerin alınmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Working İn The Hospitals between Medical Doctors And Nurses Opinion's Evaluation On Organizational Commitment And Organizational Attraction This research is a descriptive mental scanning study model. It was made in order to evaluate ideas of medical doctors and nurses working in the Hospital of Social Security Authority, Hospital of Healt Ministry and Hospital of Akdeniz University Faculty of Medical in Antalya about work place commitment and attractiveness. In other words it was made in order to determine whether they find their work place attractive or not. Moreover the research was made to determine if attractiveness of the hospitals change according to some variables or not. In order to do that questionnaires,filled by 397 personnel (doctor/ nurse) who were not in management position but in research group were tried to be evaluated. Spss statistical program was used in analyzing data collected by the scale of organizational commitment and attractiveness. Personal information about medical doctors and nurses was analyzed as percentage to explain the quality of sample. Medical doctor's and nurses' attitudes towards the hospitals they work in were described by using arithmetical mean. Whether points of organizational commitment and attractiveness change according to the Job (medical doctor/ nurse) and the hospital (hospital of faculty of medicine, Hospital of Social Security Authority, Hospital of Healt Ministry) were tested with two-factor anova. It was analyzed with the Anova whether the hospital type,research group work in and their jobs change their organizational commitment and attractiveness evaluation levels in the research design. Moreover whether the two factors changed or had a common affect on organizational committment and attractiveness were analyzed. It was analyzed with t-test whether organizational affiliation and attractiveness changed by a factor composed of two sub-groups. It was analyzed with coefficient of correlation if there was a relation between points obtained from the affiliation scale of the hospital they worked in and attractiveness scale of the hospital. Points related to doctors' organizational commitment are not statistically meaningful from the aspect of title and sex. Points related to medical doctor's organizational attractiveness are meaningful from the aspect of sex. Nurses' point level related to organizational commitment and attractiveness were not statistically meaningful from the aspect of education level factor. It was found out that profession factor effects the personnel's organizational a and attractiveness. While it was identified that hospital factor effect on organizational commitment points was meaningful, it's effect on organizational attractiveness was not meaningful. It was found out that profession and hospital factors' common effects on organizational commitment were not meaningful but common effects on organizational attractiveness were meaningful. It was found out that effects of age, professional seniority, marital status on the points of organizational commitment and attractiveness were meaningless. It was found out that there was a meaningful relationship between the organizational commitment and attractiveness. As a result of the researches it has been suggested that some precautions must be taken to increase the effect on organizational commitment and attitudes of nurses and medical doctors in research group who effect directly the quality and supply of health services.87