Sağlık bakanlığı hastaneleri satın alma birimlerinde çalışanların E- ihale konusundaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the staffs' opinions working at the purchasing departments of ministry of health's hospitals regarding E-procurement
- Tez No: 224213
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERSEN ALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: E-ihale, Hastanelerde Satın Alma, Kamu İhalesi, E-Procurement, Procurement in Hospital, Public Procurement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada, e-devlet sürecinin önemli bileşenlerinden biri olan e-ihale sisteminin oluşumu, faydaları ve Türkiye'de sağlık sektöründe, hastanelerde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, Ankara il merkezindeki Sağlık Bakanlığı'na bağlı 17 devlet hastanesinin satın alma biriminde çalışan yönetici ve memurlara Avrupa Birliği ülkelerindeki ilgili anket uygulamaları dikkate alınarak hazırlanan anket uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, satın alma biriminde çalışanlar mevcut satın alma sisteminden %64 oranında memnun olmadığı, e-ihale yöntemi uygulamasının satın alma birimlerinde çalışan sayısını azaltabilir diyen çalışan oranı %51 ve e-ihale yöntemi uygulaması ile ihale sürecinde şeffaflığı arttırabilir diyen çalışan oranı %74 olduğu tespit edilmiştir. E-ihale yöntemi maliyet etkinliğini sağlayabilir diyen çalışanların oranı %69'dur. E-ihale uygulamasının sağlık sektöründe iş akışlarını kolaylaştıracağını belirten çalışan oranı %76 iken e-ihale uygulamasına geçildikten sonra ?ihale sürecinde işlemler olumlu? etkilenecek diyen çalışanların oranı %49'dur. E-ihale uygulamasının maliyetlere etkisi hakkında çalışanların %57'si olumlu yanıt vererek maliyetlerin azalacağını belirtmişlerdir. İnternet üzerinden siparişe geçiş hakkında çalışanların %80'i faydalı olacağını, %8'i fark etmeyeceğini, %4'ü faydasız olacağını belirtirken %8'i ise bu konuda fikir sahibi olmadığını belirtmiştir. Çalışanlar e-ihale uygulamasına geçişin önündeki en önemli engel olarak %48 oranla birbirine uyumsuz bilgi iletişim teknolojilerini ve bilgi iletişim becerileri eksikliğini (%24) belirtmişlerdir. Yeterli ihale sisteminin olmayışı ve yetersiz yasal çerçeve gibi diğer bazı engellerde e-ihale uygulamasına engel olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the formation, benefits and the feasibility in health sector, in the hospitals of e-procurement system, which is a significant component of e-goverment process. To this and, the execuitives and civil servents working in the purchasing depertman of 17 state hospitals in Ankara, have beeen exposed to a survey which has been prepared, taking into account the practise in the European Union. As a result of the studies carried out, it has been found that those working in the purchasing department aren?t plased with the present purchasing system with a rate of 46%, the rate of workers who state that the number of workers in the purchasing department can be lessend is 51% and the rate of workers stating that by means of the practise of e-procurement the transperancy during the procurement proces can be increased, is 74%. The rate of workers stating that e-procurement method can provide cost- efficency is 69%. The rate of the workers stating that e-procurement practise will maket the work flow easier in the health sector is 76% whereas that of the workers who state that after adopting the practise of e-procurement, during the procurement process transactions will be posively affected, is 49%. 57% of the workers stated that the costs will decrease, responding positively as to the effects of e-procurement practise on the costs. Regarding the practise of ordering on-line, 80% of the workers stated that it will be beneficial, 8% stated that it won?t matter and 4% stated that it will be useless, while 8% stated they have no idea about it. The workers stated whith a rate of %48 as the biggest handicap while adopting e-procurement practice, incompatible information communication Technologies and information communication capabilitiy lacks(24%). The absence of an adequate procurement system and some other handicaps like insufficent legal framework are also regard as drawbacks of e-procurement practise.