Antiinflamatuar sitokinlerin [interlökin-10 (IL-10) ve interlökin-1 beta reseptör antagonisti (IL-1ra)] rat inkomplet spinal kord iskemi modeli üzerindeki etkilerinin araştırılması
A Research for the effects of antiinflammatory cytokines [interleukin-10 (IL-10) and interleukin-1 beta (IL-1ra)] in a rat model of incomplete spinal cord ischemia
  1. Tez No: 118114
  2. Yazar: H. HAKAN ORUÇKAPTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN EKİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, sitokin, santral sinir sistemi, interlökin, inflamasyon, Ischemia, cytokine, central nervous system, interleukin, inflammation X. YMSEKÖ?IITM KDRULD
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışma deneysel rat spinal iskemi-reperfüzyon hasarında bir antiinflamatuar sitokin olan interlökin-10 ve proinflamtuar sitokin interlökin-1 reseptör blokörünün erken dönemdeki etkilerini biyokimyasal, histolojik, ultrastrüktürel, moleküler ve fonksiyonel olarak araştırmak amacıyla düzenlenmiştir. Sitokinler doku hasarı sırasında hücre içi ve hücreler arası etkileşimde aktive olarak önemli işlevler gören sinyal molekülleri olup, son yıllarda serebral iskemi-reperfüzyon hasarı sırasında proinflamatuar sitokinlerin (IL-1, IL-6 ve TNF-a başta olmak üzere) iskemik sürecin gelişiminde önemli rol oynadığını düşündüren çalışmalar giderek artmaktadır. Çalışma her biri 8 hayvandan oluşan 4 grupta yürütülmüş ve çalışma sırasında ağırlıkları 180-230 gr arasında değişen albino ratlar kullanılmıştır. K-A olarak isimlendirilen grup iskemi oluşturulmadan sadece sol karotid arterleri eksplore edilen ve bağlanan grup olup sham grubunu temsil etmektedir. K-B grubunda sol karotid arter yoluyla aortik arkın sol subklavian arter orijininde balon oklüzyonu ve eşlik eden hipovolemi ile distal spinal kordda iskemi oluşturulmuş, IL-10 ve IL-1ra gruplarında bu işlem sonrası sırasıyla toplam 50 ugr/kg interlökin-10 ve 2 mgr/kg interlökin-1 ra intraperitoneal yolla verilerek bu maddelerin ilk 24 saat sonundaki etkinliği araştırılmıştır. Çalışma sonuçları verilen doz ve zaman aralıklarında IL-10 grubunda daha belirgin olmak üzere her iki grupta histolojik, ultrastrüktürel, biyokimyasal ve fonksiyonel parametrelerde iskemik hasarın ileri derecede azaldığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar ilgili literatür bilgisi ile karşılaştırıldığında antiinflamatuar sitokinlerin iskemi-reperfüzyon hasarının önlenmesinde doz ve zaman bağımlı olarak etkili olabileceğini ve bu konudaki çalışmaların genişletilerek sürdürülmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study, in an experimental rat spinal cord ischemia-reperfusion model, has been designed for the investigation of the effectiveness of an antiinflammatory cytokine, interleukin-10 and a receptor blocker of proinflammatory cytokine, interleukin-1, based on biochemical, histological, ultrastructural, molecular and functional assessment. Cytokines are important intercellular and intracellular signal molecules activated by a set of mechanisms soon after the tissue injury. In the last decade, increased number of studies suggests an important role of proinflammatory cytokines, IL-1, IL-6 and TNF-a, during the ischemic cascade in the central nervous system. In this study, 32 Albino rats, weighting in 180-230 g, were divided into 4 study groups with equal number of animals. K-A represents the sham-operated group, in which animals were treated with left common carotid artery exploration and ligation without ischemia-reperfusion injury. K-B represents ischemia-reperfusion injury group performed by an aortic arch balloon occlusion for 10 minutes at the origin of left subclavian artery. The animals were exposed to simultaneous hypovolemia during ischemia, and allowed for 24 hours of reperfusion interval before they were sacrificed. IL-10 and IL-1ra groups included the animals treated with interleukin-10 (50 pg per kg in two doses, i.p.) and interleukin-1 j3 receptor blocker (2 mg per kg in two doses, i.p.) soon after the ischemic insult induced with the same model as described above. 24 hours after reperfusion, biochemical, histological, ultrastructural and functional analyses showed significant improvement of ischemic injury in both IL-10- and IL-1 re treated groups than the animals in K-B, with a slight favor of findings in IL-10- treated animals. The results of this study and literature review suggest important beneficial effects of antiinflammatory cytokines on ischemia-reperfusion injury of the spinal cord in a dose/time-dependent manner, and provoke further research studies focused on the effects and pathophysiology of these signal molecules.