Farklı foton enerjilerinde asimetrik alan dozimetrisi ve bu dozimetriden elde edilen verilerin tedavi planlama sistemindeki verilerle karşılaştırılarak doğruluğunun araştırılması
Asymmetric fields dosimetry and different photon energies and the comparison verification of this data with the data of treatment planning system
  1. Tez No: 118142
  2. Yazar: ZERRİN GANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Photon, Asymmetric fields, Wedge Factors, Film Dosimetry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Tedavi Fiziği ve Planlaması Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Gani,Z., Farklı foton enerjilerinde asimetrik alan dozimetrisi ve bu dozimetriden elde edilen verilerin tedavi planlama sistemindeki verilerle karşılaştırılarak doğruluğunun araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Radyasyon Tedavisi Fiziği ve Planlaması Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2002. Bu çalışmada, Saturne-43 model lineer hızlandırıcı cihazının 6 MV, 15 MV, 25 MV foton enerjileri için, simetrik, asimetrik, asimetrik wedge'li alanların, %DD, Doz profilleri, doz verimleri, wedge faktörleri ve izodoz ölçümleri yapıldı. Sonuçlar Target2 tedavi planlama sisteminde bulunan simetrik alanlardan yarı-kesici bloklama ile elde edilen asimetrik alanların verileri ile karşılaştırıldı. Simetrik, asimetrik, asimetrik wedge'li alanların su fantomunda, %DD, doz profilleri,katı fantomda dmax derinliklerinde doz verimi, wedge faktörü ve film densitometre cihazı ile izodoz ölçümleri yapıldı.Su fantomunda ölçülen simetrik ve asimetrik alanların %DD değerleri arasındaki farkların %1'in altında olduğu, artan derinlik ve off-axis mesafesi ile azaldığı gözlendi.Tedavi planlama sisteminden elde edilen asimetrik alanlar ile su fantomunda ölçülen asimetrik alanların %DD değerleri arasındaki farklar ise %±2'nin üstünde bulundu. Doz verimi ölçüm sonuçlan incelendiğinde simetrik ve asimetrik alanların doz verimleri arasındaki fark en fazla %2 ve asimetrik alanların doz verimleri ile OAR faktörleri kullanılarak hesaplanan doz verimleri arasındaki farklar ise %1'in altında bulundu. Buna göre, simetrik alan dozimetrik parametrelerinin asimetrik alanlar içinde kullanılabileceği görülmektedir. Asimetrik alan wedge faktörlerinin simetrik alan wedge faktörlerinden farklı olduğu gözlenmiştir. Bu farklılığın wedge filtrenin geometrisinden ve kolimasyondan kaynaklandığı düşünülmektedir. Asimetrik ve asimetrik wedge'li alanların film dozimetrisi ile elde edilen izodozlar ile tedavi planlama sisteminden elde edilen asimetrik alanların izodozlarının birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, planlama sistemindeki simetrik alanlara yan kesici bloklama yapılarak oluşturulan asimetrik ve asimetrik wedge'li alanların planlamasının güvenli olmadığım göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Foton, Asimetrik Alanlar, Wedge Faktörleri, Film Dozimetresi
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gani, Z., Asymmetric fields dosimetry and different photon energies and the comparison verification of this data with the data of treatment planning system Hacettepe University Health Sciences Institute M.S. Thesis in Radiotherapy Physics and Planning, Ankara, 2002. In this study, the measurements of symmetric, asymmetric and asymmetric wedged fields of %DD, dose profiles, dose output, wedge factors and isodoses were done for 6 MV, 15 MV, 25 MV photon energies with Saturae-43 lineer accelerator. Results were compared with the data of asymmetric fields derived from half blocked of symmetric fields in Target2 treatment planning system. %DD and dose profiles were measured with water phantom, dose output and wedge factors at depth dmax were measured by solid phantom, on the other hand isodoses were measured by using film densitometer.All this measurements were done for symmetric, asymmetric and asymmetric wedged fields. The differences between the values of %DD that were measured in symmetric and asymmetric fields in water phantom were found under %1 and it have been observed that the %DD values decreases with increasing depth and off-axis distance.lt was found that the difference in %DD values which have been measured by the treatment planning system in the asymmetric fields and those ones by water phantom were higher than %±2.when we evaluated the measured dose output values in symmetric and asymmetric fields it was found that the most different between them is about %2 and the difference between the dose output of asymmetric fields and those one with calculating results by using OAR factors were found under %1. Therefore have been seen that the asymmetric parameters of the symmetric fields can be used inside of the asymmetric fields. It has been observed that the wedge factors of asymmetric and symmetric fields are different. This difference may be due to the geometry of the wedge filter and collimation. It had been appeared that isodose values getting by film dosimeter system in asymmetric and asymmetric wedged fields were different from those getting by treatment planning system. These results are display that by the constructing half bolcked to the symmetric fields in this planning system to form asymmetric and asymmetric wedged fields is not safety treatment planning method.