6MV ve 25MV foton enerjilerinde çok yapraklı kolimatörlerin doz dağılımına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of multi leaf collimators on dose distribution for 6MV and 25MV photon energies
- Tez No: 164628
 - Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜRKAYNAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Çok yapraklı kolimatörler, penumbra, sızıntı, geçirgenlik
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Özsoy A., 6 MV ve 25 MV foton enerjilerinde çok yapraklı kolimatörlerin doz dağılımına etkisinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Radyoterapi Fiziği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışmada, Elekta Presice SLi lineer hızlandırıcı cihazının 6 MV ve 25 MV foton enerjileri için, konvansiyonel kolimatörlerin ve çok yapraklı kolimatörlerin oluşturdukları simetrik ve ofset alanlarda ve farklı derinliklerde, elde edilen profillerden yararlanılarak analiz sonucunda %80-%20 doz aralığındaki fiziksel penumbra değerlerinin ölçümleri yapıldı. Su fantomunda, 0,125 cc'lik iyon odası kullanılarak yapılan ölçümler sonucunda her iki enerjide de penumbranın, alan boyutu arttıkça ve derinlik arttıkça, lateral saçılmaların artması nedeniyle, arttığı görülmüştür. Çok yapraklı kolimatörlerin doz dağılımında oluşturdukları penumbra genişliğinin konvansiyonel kolimatörlere göre daha büyük olduğu görülmüştür. Ayrıca penumbra genişlikleri üç farklı ölçüm sistemi kullanılarak ölçülmüş ve karşılaştınlmıştır. Sonuç olarak su fantomunda 0,125 cc'lik iyon odası kullanılarak elde edilen penumbra genişlikleri, lineer array ve film dozimetrisiyle elde edilen penumbra değerlerinden daha yüksek çıkmıştır. Elekta Precise SLi lineer hızlandırıcı cihazmda yapraklar arası maximum sızıntı 25 MV enerjide % 2,49, 6 MV enerjide ise % 2,34 olarak ölçüldü. Elekta Precise SLi lineer hızlandırıcı cihazında, yaprak içi maximum geçirgenlik değerleride 25 MV enerjide %1,98, 6 MV enerjide %1,72 bulundu. Elekta Presice SLi lineer hızlandırıcı cihazı ile Philips SL25 lineer hızlandırıcı cihazının ürettiği 6 MV ve 25 MV enerjilerinde, %DD değerleri ve penumbra değerleri ölçüldü ve karşılaştırıldı. Elekta Presice SLi lineer hızlandırıcı cihazı ile Philips SL25 lineer hızlandırıcı cihazının %DD değerleri arasında maksimum fark %0,9 olarak bulundu. Elekta Presice SLi lineer hızlandırıcı cihazı ile Philips SL25 lineer hızlandırıcı cihazlarında X ve Y profillerinde ölçülen penumbra değerleri arasında maksimum fark 1,1 mm olarak bulunmuştur. Her iki cihazın kafa yapılatın farklı olması ve kolimatörlerin hedefe olan uzaklıklarının farklı olması nedeniyle penumbralar arasında da farkın olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Özsoy, A., Investigation of the effect of multi leaf collimators on dose distribution for 6 MV and 25 MV photon energies, Hacettepe University Medical Sciences Institute, M.S Thesis in Radiaton Therapy Physics Program Ankara, 2005. In this study, measurements of physical penumbra made in the dose interval % 80 - % 20 using profiles obtained from different depths and off set fields for the 6 MV and 25 MV photon energies of Elekta Presice SLi lineer accelerator and symmetric fields constructed by conventional and multi leaf collimators. Measurements are made by using water phantom and 0.125 cc ionization chamber. It is found that for both energies penumbra increases as the field size increases and also it increases as depth increases because of the increase on the lateral scatters. It is seen that the width of penumbra constructed by multi leaf collimators is bigger than that of conventional collimators. The width of penumbra is measured and compared by using three different measurement system. As a result, the width of penumbra measured by using 0.125 cc ionization chamber is bigger than lineer array and film dosimetry measurements. The reason of this is arised from the ionization chamber cavity diameter. Maximum leakage among leaves of Elekta Presice SLi lineer accelerator for 25 MV is measured % 2.49 and for 6 MV it is % 2.34. Maximum transmission of inner leaves of Elekta Presice SLi lineer accelerator for 25 MV is found %1.98 and for 6 MV it is %1.72. It is determined that the amount of leakage and transmission is smaller than that of given from manufacturer firm. %DD and penumbra is measured and compared for the 6 MV and 25 MV energies of Elekta Presice SLi and Philips SL 25 lineer accelerators. It is found that maximum difference is % 0.9. Maximum difference of penumbra between Elekta Presice SLi and Philips SL 25 lineer accelerators at X and Y profiles. It is found that this difference is resulted from different head structure and different collimator and target distances. Key Words : Multi leaf collimators, penumbra, leakage, transmission