Periferik sinir defektlerinin onarımında ven segmenti içinde sinir grefti uygulamasının sinir rejenerasyonuna etkisi
  1. Tez No: 118156
  2. Yazar: MUSTAFA KESKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYATİ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik sinir defekti, interpozisyonel ven konduit greft, sinir grefti V, nerve defects, vein conduit grafts, nerve grafts VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Otojen ven greftleri periferik sinir cerrahisinde, sinir defektlerinin onaıımuıda otojen sinir greftine alternatif olarak konduit (yol gösterici tüp) amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Otojen sinir greftinin ve interpozisyonel ven greftinin birlikte kullanımının sinerjik etkisinin olabileceği ve aksonal rejenerasyonu hızlandırıp, aksonal oryantasyona yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Bu amaç ile planlanan çalışmada 40 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Ratların sağ siyatik sinirleri, siyatik çentikten trifükasyona kadar çevre dokudan serbestleştirildi. Hayvanlar 4 gruba ayrıldı; l.grup: Sham kontrol grubu(n=5), 2.grup: Segmental sinir rezeksiyonu (n=10),. 3.grup: Segmental sinir rezeksiyonu + sinir grefti ile onarım (n=10), 4.grup: Segmental sinir rezeksiyonu + interpozisyonel ven grefti içinde sinir grefti ile onarım (n=15). Tüm hayvanlarda preoperatif, postoperatif 7. ve 90. günlerde yürüme analizi uygulanarak siyatik fonksiyon indeksleri hesaplandı. Postoperatif 90. günde siyatik sinir tekrar ekspoze edilerek sinir iletim hızlan kaydedildi. Siyatik sinirler daha sonra gerçekleştirilecek histomorfometrik çalışma için çıkarıldı. Postoperatif 90.günde, siyatik fonksiyon indeksi ve sinir iletim hızlan sonuçlan değerlendirildiğinde, sham kontrol grubu ile diğer üç grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05). İnterposizyonel ven greftleri rejenere olan aksonlar için metabolik destek veren pasajlardır. Sinir defektlerinin onarımında interpozisyonel ven grefti içinde sinir grefti uygulaması, sinirin iki güdüğü arasında çap olarak uyumu sağlamaktadır. Ven greftinin duvarları rejenere olan sinir liflerini skar dokusunun invazyonundan korurken, nütrisyonlann diffüzyonunu mümkün kılar, nörotrofik faktörlerin retrograd migrasyonunu da sağlar. Ayrıca sinir güdüklerinde sütür materyali ile oluşabilecek travma da meydana gelmemektedir. Bu özelliklerinden dolayı periferik sinir defektlerinin onarımında sinir greftleri, bir otojen ven konduit grefti ile bir arada kullanıldığında daha kısa sürede ve daha kaliteli rejenerasyon elde etmek mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Autogenous venous nerve conduits are used to bridge nerve defects as an alternative to nerve grafts. This study was undertaken to determine whether a nerve graft inside an interpositional vein conduit graft might accelerate and facilitate axonal regeneration compared to single nerve graft alone. Forty Wistar rats were used in the study. Right sciatic nerves were used for surgery. The animals were separated into four groups. Group 1: Sham control (n=5), the right sciatic nerve was released from the sciatic notch to the bifurcation. Group 2: Segmental nerve resection + no repair (n=10), Group 3: Segmental nerve resection + nerve grafting (n=10). Group 4: Segmental nerve resection + reconstruction with nerve graft inside interpositional vein conduit greft. In all groups sciatic-functional indices were calculated after performing walking-tract tli th analysis before the operation and on postoperative 7 and 90 days. In the postoperative 90 day sciatic were exposed again and nerve conduction velocities were recorded. The sciatic nerves were harvested for quantitative histomorphometric evaluation, which will be held later. There was significant difference between sham control group and other groups when nerve conduction velocities and SFI of postoperative 90th day was compared (p0.05). To use nerve grafts inside interpositional vein grafts in peripheric nerve defects is believed to facilitate nerve regeneration by reducing scar tissue invasion, by accumulating neurotrophic factors, and by helping regeneration cones grow toward distal stump. Based on these results, use of a nerve graft with an autogenous vein conduit graft is recommended to enhance nerve regeneration when reconstructing a nerve defect.