Türkiye'de kanser istatistikleri
Canser statistics in Turkey
- Tez No: 118174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser insidansı, mortalite, Cancer incidence, mortality
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kanser Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Şengelen M., Türkiye'de kanser istatistikleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kanser Epidemiyolojisi Programı İçin Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan kanser, Türkiye'de kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra 2. sırada gelen ölüm nedeni olmasına rağmen ülkemizdeki gerçek kanser insidansı bilinmemektedir. Bu nedenle bu çalışmada Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yayınlanan 1996-1998 yıllarında il ve ilçe merkezlerindeki ölüm istatistikleri analiz edilerek kanser insidansı tahmin edilmiş, daha önce yayınlanmış 1965-1995 yıllarını kapsayan çalışmalar ile birlikte değerlendirilerek Türkiye'deki kanser trendi ortaya çıkarılmıştır. 1996 yılında erkeklerde en sık görülen kanser türleri akciğer (yüzbinde 82.98), mide (yüzbinde 18.1), prostat (yüzbinde 14.50) ve bağırsak kanseridir (yüzbinde 8.78). 1996'da kadınlarda en sık görülen kanser türleri ise akciğer (yüzbinde 13.54), meme (yüzbinde 12.46), mide (yüzbinde 8.72) ve bağırsak kanseridir (yüzbinde 6.56). Türkiye'de erkeklerde akciğer ve prostat; her iki cinsiyette ise bağırsak, rektum, lenfatik ve hematopoietik doku kanserleri seneler içinde artış trendi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şengelen M., Cancer statistics in Turkey, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Cancer Epidemiology, Ankara, 2002. Though cancer is one of the most important health problems nowadays and is the second leading cause of death after the cardiovascular system diseases, the actual cancer incidence data is not available in Turkey. For that reason, in this study cancer incidence is estimated by analysing the death statistics for the years 1996-1998 published by Prime Ministry State Institute of Statistics and the results were evaluated with previous studies covering the years 1965-1995 for trend analysis. In 1996 the most incident cancer sites in men were lung (82.98 per 100,000), stomach (18.1 per 100,000), prostate (14.50 per 100,000) and intestines (8.78 per 100,000). In 1996 the most incident cancer sites in women were lung (13.54 per 100,000), breast (12.46 per 100,000), stomach (8.72 per 100,000) and intestines (6.56 per 100,000). Neoplasms demonstrating an increased trend over 20 years in Turkey were lung and prostate cancers in men and intestine, rectum, lymphatic and hematopoietic tissue cancers in both sexes.