T.C.Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nin hasta çekim alanının belirlenmesi
Determining the catchment area of Şişli Etfal Training Research Hospital The department of Radiation Oncology
- Tez No: 194112
- Danışmanlar: PROF. DR. RİAN DİŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Onkoloji, İstatistik, Public Health, Oncology, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çekim alanı, kanser, Şişli Etfal Hastanesi, İstanbul
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Preventif Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Epidemiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
VI. ÖZETKanser, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Başlıca ölüm nedeni olması vemedikososyal problemleri açısından; kanser istatistiğinin üzerinde önemle durulmasına yol açmıştır.Sosyo-ekonomik ve sağlık sorunları çok olan az gelişmiş ülkelerde, hastalıkların görülme sıklığı vetoplumdaki dağılımları hakkında yeterli veri bulunmamaktadır.Bu çalışma ile Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nebaşvuran hastaları ikamet yerleri, cins, yaş, tanıları ve sosyal güvencelerine göre retrospektifinceleyerek hastanemizin çekim alanını (catchment area) belirleyip; ülkemizin kanser istatistiklerinekatkıda bulunmayı amaçladık .Kliniğimize 17.09.1984-24.10.2001 tarihleri arasında 20.467 hasta başvurmuştur. Cinsiyetibelirtilmiş hasta sayısı 20352'dir. Kadın hasta sayısı 7599 (% 37.33), erkek hasta sayısı 12753 (%62.67) dir. Kadın/erkek oranı: 0.59'dur.Yaşı kaydedilmiş olan hasta sayısı 15097'dir (%73.76). En sık görülen yaş grubu 61-70'dir.Hastaların 10517'si (%70) 41-70 yaş arasındadır. Ortalama yaş 53.26 ± 15.574'dir. Medyan yaş 56'dır(3 ay-105 yaş).5771 hasta (% 39.6) Bağ-kur'lu, 5155 hasta (%35.4) Yeşil Kartlı'dır. Hastaların % 73.6'sınınsağlık harcamalarının tamamı devlet tarafından karşılanmıştır.En fazla hastanın geldiği ilk 3 il İstanbul (n=2307,%15.7), Kastamonu (n=670,%4.5) ve Sivas(n=654,%4.4)'tır.En çok hastanın başvurduğu bölge sıralamasında 1.sırada Marmara bölgesi, 2.sırada Karadenizbölgesi, 3.sırada Doğu Anadolu bölgesi yer almıştır.En sık görülen kanser akciğer kanseridir. 2. sırada meme kanseri görülmektedir.1984 yılından itibaren imkanların artışı, kliniğin tanınması, radyoterapi ekipmanları, cihazniteliklerinde ve sayısında artış, multidisipliner çalışmanın artması nedeniyle hasta sayısında artışmeydana gelmiştir. 1984 yılında hasta sayısı 80 civarlarında iken bu rakam 2000 yılında 2000'lereyükselmiştir.Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'ne başvuran hastalarıntüm bölgelerden uzaklıktan bağımsız olarak gelmiş olmasının en önemli nedeni İstanbul'unkozmopolitan bir şehir olmasıdır. Türkiye'nin en büyük kenti olması, teknoloji ve bilimin en çokilerlediği yer olması, göçlerin her zaman mevcut olması hastaların İstanbul'a gelmelerine nedenolmaktadır. Türkiye İstatistik yıllığı 2004'de yayınlanan; 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göreİstanbul'un net göç sayısı 407.448 ve net göç hızı â° 46.09'dur.Bulunduğu yerden tedavi kurumuna ulaşım süresi, coğrafi uzaklıktan daha önemligözükmektedir. Coğrafi uzaklık mesafesi; hastalar için bulundukları yer ve hastanemiz arasında tedaviolabilecekleri hastanelerin bulunmaması, bulunduğu durumda da hastanın tedavi süresince kalabileceğiyerin olmaması veya kendisine yardımcı olabilecek kişilerin bulunmaması gibi nedenlerle önemligörülmemektedir.Hastanemizin devlet hastanesi olması, tüm sosyal güvence kurumlarına bağlı kanser hastalarınacerrahi, radyoterapi ve kemoterapi tedavilerinin tümünü ücretsiz uygulayabilmesi diğer en büyüketkenlerdir.Her zaman istediğimiz bilgilere güvenli ve kısa yollardan ulaşılması, çalışmaların doğru olarakyapılabilmesi için Türkiye genelinde otomasyon ağına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARYDETERMINING THE CATCHMENT AREA OF ŞIŞLI ETFAL TRAINING AND RESEARCHHOSPITAL THE DEPARTMENT OF RADIATION ONCOLOGYCancer, is one of the most important health problem of our era.Being the main death cause andmedico-social problems of the disease makes statistics of cancer have become more important. Withoutenough data about the frequency of the disease and it?s dispersion, less developped countries with a lotof health and social-economic problems finds it difficult to treat their patients effective with insufficientfinancial sources.We aimed to participate with this study to the cancer statistics of our country by doing aretrospective research of the patients who applied to The Department of Radiation Oncology of ŞişliEtfal Training and Research Hospital to determine catchment area by sorting them to their dwelling,sex, age, diagnosis and social guarantee.20.467 patients have applied to our clinic between 17.09.1984 and 24.10.2001. 20.352 of themstated their sex. 7599 of them were women (37,33%), 12.753 were men (62,67%). Ratio of women/menwas 0.59.15.097 (73.76%) patients were recorded with their ages. Frequently seen age group was between61 and 70. 10.517 (70%) of the patients ages were between 41 and 70. Average age was 53.26 ±15.574. Median age was 56.(3 months-105 ages).5771 (39,6%) patients were associated with Bag-Kur, 5155 (35,4%) with Yesil Kart. 73.6% ofhealth expenses of the patients were fully payed by the goverment.The first 3 countries of which the most the patients came from: Istanbul (n=2307,15,7%),Kastamonu (n=670,4,5%) and Sivas (n=654 , 4,4%).The first 3 regions of which the most of the patients came from were Marmara, Black sea,Eastern Anatolia.The most seen cancer type was lung cancer. Breast cancer was the second one.VII. SUMMARYDETERMINING THE CATCHMENT AREA OF ŞIŞLI ETFAL TRAINING AND RESEARCHHOSPITAL THE DEPARTMENT OF RADIATION ONCOLOGYCancer, is one of the most important health problem of our era.Being the main death cause andmedico-social problems of the disease makes statistics of cancer have become more important. Withoutenough data about the frequency of the disease and it?s dispersion, less developped countries with a lotof health and social-economic problems finds it difficult to treat their patients effective with insufficientfinancial sources.We aimed to participate with this study to the cancer statistics of our country by doing aretrospective research of the patients who applied to The Department of Radiation Oncology of ŞişliEtfal Training and Research Hospital to determine catchment area by sorting them to their dwelling,sex, age, diagnosis and social guarantee.20.467 patients have applied to our clinic between 17.09.1984 and 24.10.2001. 20.352 of themstated their sex. 7599 of them were women (37,33%), 12.753 were men (62,67%). Ratio of women/menwas 0.59.15.097 (73.76%) patients were recorded with their ages. Frequently seen age group was between61 and 70. 10.517 (70%) of the patients ages were between 41 and 70. Average age was 53.26 ±15.574. Median age was 56.(3 months-105 ages).5771 (39,6%) patients were associated with Bag-Kur, 5155 (35,4%) with Yesil Kart. 73.6% ofhealth expenses of the patients were fully payed by the goverment.The first 3 countries of which the most the patients came from: Istanbul (n=2307,15,7%),Kastamonu (n=670,4,5%) and Sivas (n=654 , 4,4%).The first 3 regions of which the most of the patients came from were Marmara, Black sea,Eastern Anatolia.The most seen cancer type was lung cancer. Breast cancer was the second one.