7-11 yaş arası işitme engelli çocuklar ile normal işiten çocukların sosyal uyum düzeylerinin incelenmesi
A study on the level of social adjustment of 7-11 years old hearing impaired and normally hearing children
- Tez No: 118233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: İşitme engeli, sosyal uyum, işitme engelli çocuk
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Şipal, R.F., 7-11 Yaş arası işitme engelli ve normal işiten çocukların sosyal uyum düzeylerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2002. Bu araştırma 7-11 yaş grubu işitme engelli çocuklar ile normal işiten çocukların sosyal uyum düzeylerini inceleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Ankara'daki işitme engelliler ilköğretim okullarına devam eden 145 işitme engelli çocuk ile, Ankara'daki ilköğretim okullarına devam eden 1 52 normal işiten çocuk oluşturmuştur. Örneklemi oluşturan 297 çocuğa sosyal uyum düzeylerini belirlemek amacıyla,“4-18 Yaş çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçeğin alt testlerinden“aktivite”,“sosyallik”,“okul başarı durumu”,“sosyal yeterlik”,“içine kapanıklık”,“anksiyete”,“sosyal problemler”,“dikkat problemleri”,“suça yönelik davranışlar”,“saldırganlık”,“içselleştirme”, ve“dışsallaştırma”alt testleri, araştırmamız kapsamında değerlendirmeye alınmıştır. Verilerin analizinde varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, tüm alt testlerde grup değişkeni anlamlı sonuçlar vermiş, işitme engelli çocukların tüm alanlarda, normal işiten çocuklara göre daha düşük seviyede oldukları görülmüştür. Cinsiyet değişkeni,“okul başarı durumu”,“kaygı”,“sosyal problemler”,“içselleştirme”ve“dışsallaştırma”alt testlerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar vermiştir. Araştırmada elde edilen önemli bir sonuç ise; yapılmış olan çalışmalarda, dışsallaştırma davranışının erkeklerde sıklıkla görülen bir davranış olarak nitelendirilmesine karşın, çalışmamızda, işitme engelli kızlarda dışsallaştırma davranışının normal işiten erkeklere oranla daha yüksek olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Şipal, R.F., A study of the level of social adjustment of 7-11 years old hearing impaired and normally hearing children, Hacettepe University Institute of Health Sciences, M.S. Thesis in Child Development and Education Program, Ankara, 2002. This research's been proposed to study the level of social adjustment of 7-11 years old hearing impaired and normally hearing children. 145 hearing impaired children, who's being educated in special primary schools for the hearing impaired and 152 normally hearing children, who's being educated in primary schools in Ankara, is the sample group of this research.“Child Behavior Checklist For Ages 4-18/ CBCL 4-18 has been applied to 297 children that are consisting the sample group. Datas obtained from the subtests ”activity“, ”social“, ”school“, ”competence“, ”withdrawn“, ”anxious“, ”social problems“, ”attention problems“, ”delinquent behavior“, ”aggressive behavior“, ”internalizing“ and ”externalizing“ of the scale are appraised in the study. Variance Analysis's been used in the comparison of the variables. The findings of this research; group variable is statistically significant in all subtest analysis. Hearing impaired children are at low levels of socialization process according to normally hearing group. Sex variable is statistically significant in the subtests ”school“, ”anxious“, ”social problems“, ”internalizing“ and ”externalizing". Another considerable finding is; despite the other researches that conclude about externalizing is such a masculine behavior, in our research, due to the results it can be said that, hearing impaired girls are externalizing more than normally hearing boys. Keywords : Hearing impairment, social adjustment, hearing impaired child VI