Engelli çocukları olan annelerin çocuklarına karşı tutumlarının, çocuklarının yeterlik alanları ve sorun davranışları üzerine etkisinin incelenmesi
A Study on the effects of th attitudes of mothers of handicapped children toward their children on the children's competencies and problem behaviors
- Tez No: 107701
- Danışmanlar: PROF.DR. DUYAN MAĞDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: özel Eğitime İhtiyaç Duyan Çocuklar, Aile Tutumları, Çocuk Davranışları vı, Exceptional Children, Parent Attitude, Child Behavior Vlll
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Bu araştırma ile özel eğitime ihtiyaç duyan engelli çocukların ailelerinin çocuklarının eğitimi konusunda nasıl bir yol izleyecekleri, ailelerin çocuklarına karşı gösterdikleri tutumun, çocuğun özür tipi açısından farklılık gösterip göstermediği, ve ailelerin çocuklarına gösterdikleri tutum ile çocuğun davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi, amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara İl merkezinde ikamet eden resmi ve özel eğitim kurumlarına devam eden Mental Retardasyon (MR) tanılı, Down Sendromlu (DS), İşitme Engelli (İE), Dil- Konuşma Problemi (DKP) olan çocuklar, Serebral Palsili (CP), Otizm (O) tanılı ve Öğrenme Güçlüğü (ÖG) olan çocukların aileleri ile, hastanelerin genetik, pediatrik nöroloji, kulak-burun-boğaz, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon vb. ilgili bölümlere başvuruda bulunan toplam 296 anne ve yedi- oniki yaş grubu çocukları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak üç araç kulanılmıştır: a) Aile Bilgi Formu b) Aile hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (Parental Attitude Research Instrument- PARI) c) 4-18 yaş Çocuk ve Gençlerde Davranış Değerlendirme ölçeği (Child Behavior Checlist for Ages /4-18 CBCL) Araştırma süresince, tek tek annelerle görüşme yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Engelli çocuk annelerin çoğunun (%47.0) koruyucu tutuma sahip olduğu bulunmuştur. Örneklemi oluşturan anneler çocuklarında en beğendikleri özellik olarak; uyumlu ve ağırbaşlı'' oluşu; kaygı duydukları özellik olarak“gelecek”ve“okuldaki başarısızlığı”göstermişlerdir. Örneklemi oluşturan anneler, çocuklarının sosyal etkinliklere katılımlarının, normal gelişim gösteren yaşıtları oranında olduğunu belirtmişlerdir ancak annelerden alınan cevaplardan, çocuklarının katıldıkları sosyal etkinlik sayısının normal gelişim gösteren yaşıtlarından az olduğu bulunmuştur. Örneklemdeki çocukların davranışları (yeterlik, sorun davranışlar) ile çocuklarının tanılarıarasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Örneklemdeki anne tutumları ile çocuklardaki sorun davranışlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, engelli çocukların annelerine psikolojik ve eğitimsel danışmanlık hizmeti yapılarak, annelerin ve diğer aile bireylerinin sorunlara çözüm bulma yolları arttırılabilir. Annelerin çocukları hakkında daha olumlu tutum içinde olmaları sağlanabilir. Böylece çocukları ile olan iletişimleri kuvvetlenebilir, çocukların da kendilerine olan güvenleri artabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objectives of this research were to determine the methods which should be used by the families for the education of their exceptional children, the variation of the attitudes of the families towards their children with respect to the type of the disabilities, the relationship between the attitudes of the families towards their exceptional children and the behaviors of the children. This research covers the exceptional children who are living in the center of Ankara and being educated in public and private associations and diagnosed as mentally retarded, having Down Syndrom, Hearing Impairment, Speech and Language Disorders; the families of the children having Cerebral Palsy, Autism and Learning Disabilities; the families and their children who have applied to the genetic, pediatric neurology, ear-nose-throat, orthopaedics, physical cure and rehabilitation departments etc. of the hospital; totally 296 mothers and the children between the age of 7-12. In the study, three different types of instruments were used to collect data: a) Family Knowledge Form b) Parental Attitude Research Instrument - PARI c) Child Behavior Checklist for ages / 4-1 8 CBCL During the research, interviews were made with the mothers one by one. As a result of the study;Most of the mothers (47.0 %) having exceptional child have shown protecting behavior. The mothers in the research showed that they liked mostly their children's behavior of being in harmony and being dignified but they worried about their“future”and the“unsuccessfullness in the school”. The mothers in the study, stated that the contribution of their children to the activities which support their social development were not different from that of the children showing normal growing signs at the same age. However, the vıınumber of the social activities that their children contributes were less than that of the normally growing children at the same age. A positive relation was found between the behavior of the exceptional children and their diagnosis. A significant relationship was determined between the attitudes of mothers and the social problems of their children. In conclusion, it is possible to increase the number of ways to find solutions to the problems of mothers and the other family members having exceptional children by providing psychological and educational consultancy. It is possible to make mothers be in more positive attitude towards their exceptional children. As a result, the communication between the mother and their children can be enhanced. In addition, the self confidence of these children can be increased.