Fetal dönem boyunca jejunum ve ileum gelişiminin değerlendirilmesi
The Evaluation of the development of jejunum and ileum during the fetal period
  1. Tez No: 118252
  2. Yazar: RAHİME ASLANKOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ MALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Jejunum, İleum, Fetus, Fetal dönem
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
51 ÖZET Fetal Dönem Boyunca Jejunum ve İleum Gelişiminin Değerlendirilmesi Çalışmamızda insan fetusiarında fetal dönem boyunca ince bağırsağa ait jejunum ve ileum bölümünün gelişimi, morfolojik yapısı ve diğer organlarla olan ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma; İsparta Doğum ve Çocuk Hastanesi'nden temin edilen, yaşlan 10-40 gebelik haftası yaşı arasında değişen eksternal patolojisi ve anomalisi olmayan 131 (erkek: 69, kız: 62) adet insan fetusu üzerinde gerçekleştirildi. Fetuslerin external ölçümleri yapıldıktan sonra karın duvarı diseksiyon ile abdominal kavite içerisinde bulunan yapılar belirlendi Diseksiyonda ortaya çıkan patolojili ve anomalili fetuslar çalışmaya dahil edilmedi. Jejunum ve ileum diseksiyonu ile çevre yapılar ayırt edildi Fetal dönem boyunca jejunum ve ileum'un yerleşimi, flexura duodenojejunal ve ostium valvae ilealis noktalan, makroskopik çap ölçümleri, jejunum ile ileum'un kütle tiplendirmesi ve kütlenin bulunduğu kadranlara göre yerleşimi belirlendi Ayrıca jejunum ve ileum örnekleri makroskopik ve mikroskopik olarak incelendi. Mikroskobide tunica serosa, tunica muscularis ve tunica mucosa kalınlığı belirlendi. Alınan parametrelerin cinsiyete, gestasyonel yaşlara ve gruplara göre ortalamaları ve standart sapmaları belirlendi Parametreler arasındaki korelasyonlar araştırıldı. Parametrelerin yüzde dağılımları cinsler ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Cinsler arasında bütün parametrelerde fark bulunamadı (p>0.05). Gestasyonel yaş arttıkça bütün makroskopik parametrelerin arttığı görüldü. Tunica serosa kalınlığının gestasyonel yaşla birlikte değişmediği belirlendi Sonuçta elde edilen tüm sonuçlar daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak tartışıldı. Çalışmamızda elde edilen verilerin intrauterin olgularda jejunum ve ileum'un değerlendirilmesine katkıda bulunacağı, ayrıca çalışmamızdaki verilerin fetal dönemdeki jejunum ve ileum' a ait malformasyon, anomali veya patolojilerin teşhis ve tedavisine yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY The evaluation of the development of jejunum and ileum during the fetal period In our study, The morphologic structure of the jejunum and ileum sections of small intestine and the relations with the other organs were investigated in human fetuses during the fetal period. The study was realized on 131 human fetuses (male 69, female 62) ages between 10 and 40 weeks which were taken from İsparta Maternity and Children Hospital which have got no external patology and anomalies. The external measurements of fetuses were measurement, then the structures in the abdominal cavite were determined with the abdominal dissection. The fetuses with patology and anomaly which determined during the dissection were not included. The jejunum, ileum and the other structure were seperated. During the fetal period, the localization of jejunum and ileum, flexura duodenojejenalis and ostium valvae ilealis points, the measurements of macroscobic diameter, types of the mass of jejunum and ileum and the localization according to the abdominal regions of the mass of jejunum and ileum were determined. Also, The samples of the jejunum and ileum were examined macroscobic and microscobic. The thickneses of tunica serosa, tunica muscularis and tunica mucosa were determined in the light microscoby. According to the sexes, gestastional ages and groups, The avarages and the standart deviations of the all parameters were determined. The corelations between the parameters were determined. The percentage of parameters were compared in sexes and groups.