Fetal dönem boyunca uterusun gelişimi
The uterus development during the fetal period
  1. Tez No: 163201
  2. Yazar: FATMA COŞAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterus, fetus, fetal gelişim, Uterus, fetus, development
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
44 ÖZET Fetal Dönem Boyunca Uterusun Gelişimi Çalışmamızda fetal dönem boyunca insan fetuslarında uterusun morfolojik gelişimi ve diğer organlarla olan ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma İsparta doğum ve Çocuk Hastanesi'nden temin edilen, yaşlan 10-40 hafta arasında değişen, eksternal anomalisi olmayan 80 adet dişi fetus üzerinde gerçekleştirildi. Fetuslann eksternal ölçümleri yapıldıktan sonra karın ön duvarı diseksiyonu ile pelvik kavite içerisinde bulunan yapılar belirlendi. Diseksiyon sonunda anomalisi olan fetuslar çalışmaya dahil edilmedi. Uterus belirlenerek, fetal dönemde uterusun şekline, yerleşimine, rectumla olan ilişkisine ve portio şekline göre tiplendirmeler yapıldı. Fundus uteri'nin promontoriuma ve symphysis pubicaya olan uzaklıkları ile sağ ve sol ligamentum teres uzunlukları belirlendi. Sonra linea terminalise göre yerleşimi belirlenerek tiplendirmeler yapıldı. Son olarak uterus çevre organlardan diseke edilerek çıkartıldı ve genişlik, uzunluk, kalınlık, ağırlık ve anteflexion açı ölçümleri yapıldı. Alman parametreler gestasyonel yaşlara ve trimesterlere göre değerlendirildi. Alman bütün parametreler ve gestasyonel yaş arasında anlamlı ilişki bulundu (p0,05). Fetal dönemde uterusun şeklinin en fazla silindir şeklinde, linea terminalisin üzerinde yerleşimli ve genellikle pelvisin ve rectumun orta hattında olduğu görüldü. Cervix uteriye ait parametrelerin corpus uteriye ait ölçülerinden daha büyük olduğu tespit edildi. Elde edilen tüm sonuçlar daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak tartışıldı. Sonuç olarak çalışmamızda elde edilen verilerin uterus ile ilgili anomali ve patolojilerin belirlenmesinde, obstetri, perinatoloji, adli tıp ve fetopatoloji gibi bilim dallarındaki çalışmalara, teşhis ve tedavilere katkıda bulunacağım ummaktayız.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY The Uterus Development During the Fetal Period. in our study, we aimed to investigate the morphologLcal development and the relations with the other organs of the uterus during the fetal period in the human fetuses. The study has been studied on the 80 female fetuses with no external anomaly, having gestational aged between 10-40 weeks and obtained from İsparta Maternity and Children Hospital. After the external measurements were taken the anterior abdominal wall of each fetus has been dissected and the structures in the pelvic cavity have been established. We have observed uterus and typed them according to shape, established, relation with the rectum and external os of uterus shape. The distances of between fundus of uterus and promontory, fundus of uterus and symphisis pubis, the lengths of the right and left round ligament of uterus were measured for each fetus. The localizations of fundus of uterus according to linea terminalis has been estabh'shed and typed. Finally the uteras has been dissected away from the surrounding organs and the length, width, thickness, weight and ante flexion angle of each uterus was measured. The measured parameters have been evaluated according to gestational age and trimesters. A significant difference was observed between ali the measured parameters and gestational ages (p0.05). Shapes of uteruses were ahnost cylindrical, and located upper the linea terminalis and usually middle line of pelvis and rectum. The measurements of cervbc of uterus were bigger than fundus. Our study results, we noted have been compared outer studies and discussed. As a result we hope that our data will determine to with uterus anomalies, pathologies and will help diagnosis and treatment to study of the obstetrics, perinatoloji, forensic medicine and fetopathology.