Nitrik oksit donörü DETA-NO'nun tek başına ve bazı antibiyotiklerle kombinasyonunun salmonella enterica serovar typhimurium izolatlarına etkinliğinin in vitro araştırılması
The in vitro investigation of the effects of nitric oxide donor DETA-NO alone and in combination with some antibiotics against salmonella enterica serovar typhimurium isolates
- Tez No: 118428
- Danışmanlar: PROF.DR. BELMA DURUPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, Salmonella enterica serovar Typhimurium, diazeniumdialate, Nitric oxide, Salmonella enterica serovar Typhimurium, diazeniumdiolate. nç2S*SSSTtf»«*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
m ÖZET NİTRİK OKSİT DONÖRÜ DETA-NO'NUN TEK BAŞINA VE BAZİ ANTİBİYOTİKLERLE KOMBİNASYONUNUN SALMONELLA ENTERICA SEROVAR TYPHIMURIUM İZOLATLARINA ETKİNLİĞİNİN İN VİTRO ARAŞTIRILMASI Ahmet Yılmaz ÇOBAN, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Ocak-2002. Salmonella enter ica serovar Typhimurium'da kinolon veya çoklu antibiyotik direnci ile ilişkili iki regulon vardır. Bunlar soxRS ve marRAB'dır. Bu regulonlar nitrik oksit (NO) veya paraquat ile aktive olurlar ve acrAB'nin kodladığı efflux pompasını aktif hale getirirler. Bu çalışmada, NO'nun tek başına ve ofloksasin, siprofloksasin, pefloksasin, ampisilin ve ampisilin/sulbaktam ile kombinasyonunun S. enterica serovar Typhimurium klinik izolatlanna in vitro etkisini araştırdık. Çalışmada, aditif veya indiferan ve antagonist etki gözlenirken, sinerjistik bir etki gözlenmedi. Ofloksasin, siprofloksasin, pefloksasin, ampisilin ve ampisilin/sulbaktam gibi bazı antibiyotiklerin etkinliğinin S. enterica serovar Typhimurium'da NO tarafından soxRS ve marRAB regulonlarının aktivasyonu yoluyla azaldığı düşünülmektedir. Daha ileri çalışmaların salmonella genleri ve çoklu antibiyotik direnci ile NO elkileşimini aydınlatmak açısından gerekli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE IN VITRO INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF NITRIC OXIDE DONOR DETA-NO ALONE AND IN COMBINATION WITH SOME ANTIBIOTICS AGAINST SALMONELLA ENTERICA SEROVAR TYPHIMURIUM ISOLATES Ahmet Yılmaz ÇOBAN, Ph.D. Thesis University of Ondokuz Mayıs, Samsun, January-2002 Two regulons, soxRS and marRAB, are associated with resistance to quinolones or multiple antibiotics in Salmonella enterica serovar Typhimurium. These regulons are activated by nitric oxide (NO) and paraquat and, cause on activation of the acrAB-encoded efflux pump. In this study, the effect of NO was investigated alone and in combination with ofloxacin, ciprofloxacin, pefloxacin, ampicillin and ampicillin/sulbactam against S. enterica serovar Typhimurium clinical isolates in vitro. Synergistic effect was not observed while additive or indifference and antagonistic effect were found. It can be supposed that the efficiencies of some antibiotics, including ofloxacin, ciprofloxacin, pefloxacin, ampicillin and ampicillin/sulbactam, are decreased via activation of soxRS and marRAB regulons by NO in S. enterica serovar Typhimurium. Further studies are need to be done to establish the interaction of NO with the genes of salmonella and, with multiple antibiotic resistance.