Tüberküloz basilleri kompleks'inin izoniazid ve rifampisin duyarlılıklarının real-time PCR floresans rezonans enerji transferi) yöntemi ile araştırılması
Identification of susceptibilities isoniazid and rifampicin by real-time PCR (fluorescence resonance energy transfer) in tuberculosis bacilli complex
  1. Tez No: 118429
  2. Yazar: MERYEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Real-Time PCR, İzoniazid, Rifampisin, FRET, Duyarlılık, Direnç, Real-Time PCR, Isoniazid, Rifampicin, FRET, Susceptibility, Resistance
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tüberküloz dünya çapında endişe verici önemli bir halk sağlığı problemidir. Etkin antitüberküloz ilaçların varlığı ve tüberkülozdan korunma programlarının yaygın çabalarına rağmen dünya populasyonunun üçte biri (1.7 milyon insan) Mycobacterium tuberculosis ile infektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 1 0 milyon aktif vaka ve 3 milyon ölüm olduğu ifade edilmektedir. Tüberkülozun HIV infeksiyonu ile birlikteliği ve çok ilaca dirençli (ÇİD) M. tuberculosis suşlarının ortaya çıkması gelişen dünyada artan bir problemdir. M tuberculosis'te kazanılmış ilaç direncinin en yaygın sebepleri yetersiz kemoterapi rejimleri ve hastaların tedaviye uymamalarıdır. Tüberküloz tedavi ve duyarlılık testlerini uygulamak özellikle ÇİD M. tuberculosis suşlarında zordur. M. tuberculosis basilinin yavaş üremesinden dolayı, geleneksel metodlar ile ilaç duyarlılığının test edilip belirlenmesi 8-12 hafta sürebilmektedir. Hastalığın erken tanısı ve primer antitüberküloz ilaçlara direncin hızlı belirlenmesi ÇİD suşlarm etkili tedavisi ve kontrolü için temeldir. Bu epidemik kontrolü kazanmada önemli bir element, önemli antitüberküloz ilaçlara direncin moleküler temelinin anlaşılıp, geliştirilmesine dayanır. İzoniazid ve rifampisin tüberküloz infeksiyonlarının kontrolünde kullanılan önemli antibiyotiklerdendir. Bu yüzden çalışmada izoniazid ve rifampisin direncini radyometrik BACTEC® ve FRET (floresans rezonans enerji transferi) metodları ile inceledik.Sonuç olarak, FRET teknolojisinin tüberküloz basilleri kompleksinde rifampisin (rpoB geni) ve izoniazid (katG geni) direncini hızlı saptamada faydalı bir yol olacağına inandık.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis is a problem of major public healt concern worlwide. Despite the availability of highly effective anti-TB drugs and widespread efforts to implement prevention programs, about a third of the world's population (1.7 million people) are infected with Mycobacterium tuberculosis. Each year approximately 10 million new active case and 3 million deaths associated with disease are reported from around the world. The associatiation of tuberculosis with infection by HIV and emergence of multidrug-resistant (MDR) strains of M. tuberculosis is an increasing problem in the developing world. The most common causes of acquired drug resistance in M. tuberculosis are inadequate chemotherapeutic regimens and noncompliance by patients during therapy. Tuberculosis treatment and susceptibility testing are cumbersome, especially in the case of MDR M. tuberculosis strains. Because of the slow growth of the M. tuberculosis bacillus identification and drug susceptibility testing by conventional methods can take as long as 8-12 weeks. Early diagnosis of the disease and rapid identification of resistance to primary antituberculosis agents are essential for efficient treatment and control of MDR strains. An important element in gaining control of this epidemic is to develope and to understand the molecular basis of resistance to the most important antituberculosis drugs. Isoniazid and rifampicin are important antibiotics using control of tuberculosis infections. Because of this, in this study we investigated with resistance to isoniazid andVII rifampicin by radiometric BACTEC" and FRET (fluorescence resonance energy transfer) methods. As a result, we believed that, FRET technology is a beneficial way in rapid detection for rifampicin resistance (rpoB gene) and isoniazid resistance (katG gene) in tuberculosis bacilli complex.