Erzurum ve çevresinde hepatit B seroprevalansının araştırılması
- Tez No: 118432
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET PARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HBV infeksiyonu, seroprevalans, HBs antijeni, taşıyıcılık, HBV infection, seropdrevalance, HBs ag, carrier
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
II 7. ÖZET HBV ile karşılaşan erişkinlerin %10, çocukların %20-30, bebeklerin de %90'ının taşıyıcı konuma geçmesi, ileriki yıllarda ise kronik hepatit, siroz, hepatosellüler kansere dönüşebilmesi nedeni ile önemi giderek büyüyen sağlık sorunlarından biridir. Erzurum ve çevre ilçeleri (Oltu, Hınıs, Aşkale, Tortum, Horasan, Hasankale) kapsayan bu çalışmada değişik sosyoekonomik düzey ve değişik yaş gruplarından (>14 yaş) 189 kadın, 195 erkek olmak üzere 384 kişiden kan alındı. Bu kanlardan ayrılan serumlarda, Infeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakterioloji servisinde bulunan Organon mikroElisa cihazında usulüne uygun olarak HBsAg, anti-HBs ve anti-HBc çalışıldı. Çalışma sonucunda bölgemizde HBV seroprevalansı % 36,7 HBsAg taşıyıcılığı % 9,1 olarak bulundu. 33 kişide (%8,6) HbsAg, anti-HBc, 75 kişide (19,5) anti-HBc,anti-HBs, 26 kişide (%6,7) izole anti- HBc, 2 kişide (%0,5) izole HBsAg, 1 kişide (%0,3) HBsAg, anti-HBs, anti-HBc ve 4 kişide (%1) HBV'e karşı aşı yapılmadığı halde anti-HBs pozitif bulundu. Yukarıda saydığımız parametreler toplanarak HBV seropozitifliği (HBV ile karşılaşma oranı), HBsAg, anti-HBc ile izole HBsAg toplanarak HBV infeksiyonunu geçirip taşıyıcı kalma oranı bulundu. Istatistiki açıdan anlamlı olmamakla birlikte HBsAg taşıyıcılığı ve HBV seroprevalansı erkeklerde yüksekti. Her iki parametrede 30 yaşa kadar giderek artmış daha sonra da tedricen azalmış bulundu. Sosyoekonomik düzeye göre Erzurum merkez düşük, orta, yüksek olmak üzere üç bölgeye ayrıldı. Çevre ilçeler düşük sosyoekonomik düzey bölgeleri içinde ele alındı. Bu üç bölge arasında HBsAg açısından anlamlı fark yokken, HBV seroprevalansı düşük sosyoekonomik düzey bölgelerinde yüksek bölgelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla idi. Ayrıca yüksek sosyoekonomik düzey bölgelerinde erkeklerde HBV seropzitivitesi kadınlardan çok anlamlı olarak yüksek bulundu. Eğitim arttıkça genel olarak HBV seroprevalansı ve HBsAg düzeyi düşüyordu. HBV için herhangi bir risk faktörüne sahip olmak seroprevalansı artırmasına rağmen, bu risk faktörlerinden sadece aynı evde HBV taşıyıcısının varlığı anlamlı yüksekliğe neden oluyordu. Bu çalışma ile HBV'ün Erzurum ve çevresi için tehlike yüzdeleri çıkarıldı ve HBV ile karşılaşmamış olanların aşılanmaları, HBsAg taşıyıcısı olanların hastaneye başvurmaları ve daha önemlisi bu kişiler uyarılarak yakınlarının aşılanmaları sağlandı.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY HBV is ahealthy problem which has an increasing importance. Because; %10 affected adult, %20-30 affected children and %90 affected bebios have been transformed into porter and it may pave the way for chronic hepatitis, hepatocellüler carcinoma or cirrhosis inseveral years. Erzurum and vicinity of it(Oltu, Hınıs, Aşkale, Tortum, Horasan and Pasinler) were includet in this study. They were taken 1 89 female and 1 95 male, total 384 persons; who were different socioeconomical levels and age groups (>14 age), in this study. Blood samples were taken from these persons for studying HBsAg, anti-HBs and anti-HBc by means of organon micro-ELİSA apparatus which was in the department of infection diseases and klinik bacteriology. In the result of this study; HBV seroprevalance was found as %36,7 and HBsAg portering %9,1 in our region. HBsAg, anti-HBc was found as pozitive in 33 persons (%8,6); anti- HBc, anti-HBs in 75 persons (%19,5); isdolated anti-HBc in 26 persons (%6,8); isolated HBsAg in two persons (%0,5); HbsAg, anti-HBs, anti-HBc in one person (%0,3) and anti HBs in four persons (%1). By the adding up these parameters, HBV seropozitivite was found, (the ratio of encountering with HBV) and the ratio of porter was calculated with HBsAg, anti-HBc added to isolated HBsAg. Both the HBsAg portering and HBV, seroprevalance were high in males. But these parameters were not meaningful statis trcally. Both of these parameters increased gradualy up to 30 years oldand then decreased gradually. In respect of socioeconomic levels, Erzurum was divided into three regions; low, moderate.high. The vicinity of Erzurum was included into low group. The meaningful difference was not found in respect of HBsAg amongst the three regions. HBV seroprevalance was found high meaningfully in the region which had low socio economic level compared with the region which had high socio-economic level. And the HBV seropozitivite was found high in males meaningfully in theregion of high socio-economic level. With increasing education level; the HBV seroprevalance and HBsAg level were decreasing. The risk factors for HBV, especially living insame home, increased seroprevalance of HBV. In this study the ratios of HBV were calculated for Erzurum and its vicinity. The persons, who have not infected with HBV before, were provided to applied for hospital and the more important point was that the relative of these persons were provided to vaccinate..