Erzurum ve çevresinde hepatit C seroprevalansının araştırılması
  1. Tez No: 118431
  2. Yazar: SERVET KÖLGELİER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET A. TAŞYARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit C, Anti-HCV seropozitiflik
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Hepatit C virus (HCV) infeksiyonu tüm dünyada yaygın, majör bir sağlık sorunudur. HCV'nin keşfi ve tanısal testlerin geliştirilmesinden bu yana hemen hemen tüm nonA-nonB hepatit vakalarının HCV infeksiyonuna bağlı olduğu gösterilmiştir. HCV, posttransfüzyon nonB hepatitlerin %90'nından sorumludur ve Hepatit B virusuna (HBV) göre daha yüksek kronikleşme eğilimi ile kronik karaciğer hastalıkları ve hepatosellüler karsinomanın etyolojisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizde HCV'ye bağlı siroz oranının %25'e ulaştığının saptanması her 4 siroz hastasından birinde HCV'nin etken olduğunu göstermektedir. Çalışmamızdaki amaç, önemli bir infeksiyon etkeni olan HCV ile bölgemizdeki normal popülasyonda karşılaşma oranını belirlemenin yanı sıra HCV seropozitif kişilerin yaş, cins, sosyoekonomik ve eğitim durumları ile parenteral öykü gibi parametrelerinin sorgulanarak HCV infeksiyonun bu parametrelerle olan ilişkisinin incelenmesidir. Erzurum ve çevresinde HCV seroprevalansını irdeleyen bu çalışma Erzurum merkezin yanı sıra Aşkale, Pasinler, Tortum, Oltu, Hınıs ve Horasan ilçelerini kapsamaktadır. Erzurum ve çevresinde yaşayan 14 ve üzeri yaş grubundan basit örneklem yöntemi kullanılarak 568 kişi tespit edildi ve bunlardan kan alınarak Anti- HCV araştırıldı. Çalışma grubuna katılanların %50.7'si kadın, %49.3'ü erkek idi. Araştırmamız Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve infeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı laboratuvarında Organon mikroELİSA kitleri kullanılarak yapıldı. Sonuçlar ki kare metodu kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Anti-HCV seropozitifliği 3'ü kadın (%1.0) 4'ü erkek (%1.4) olmak üzere toplam 7 kişide (%1.2) saptandı. Anti-HCV seropozitifliğinin erkeklerde daha baskın olduğu gösterilmesine karşın cinsiyetle Anti-HCV seropozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Anti-HCV seropozitifliğinin ilçelere göre dağılımı sırasıyla Merkez ilçede %1.1, Hınıs'da %2.0, Oltu'da %1.8, Horasan'da %1.6, Pasinler'de %1.6 olarak bulundu. Anti-HCV seropozitifliğinin yaşla ilişkisi incelendiğinde en yüksek pozitiflik oranının %3.2 ile 40-49 yaş grubunda bulunduğu tespit edildi. Yaş grubu ile Anti-HCV seropozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamasına rağmen p değerinin istatistiksel önemliliğe yakın bir sonuç verdiği belirlendi (p=0.06). Sosyoekonomik durum ve eğitim düzeyi ile Anti-HCV seropozitifliği arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenemedi (p>0.05). Anti-HCV göstergesini pozitif bulduğumuz 7 kişinin beşinde diş manipülasyonu ikisinde ise hastanede yatma öyküsü belirlenirken, HCV'nin başlıca bulaş yolu olan parenteral yolaçısından kan nakli, iğne batması gibi öyküler alınamadı. Ayrıca bunların eşlerinde ve/veya diğer aile bireylerinde Anti-HCV seropozitifliği belirlenemedi. Sonuç olarak ciddi mortalite ve morbidite nedeni olarak tüm dünya için büyük bir sağlık problemi olan HCV'nin neden olduğu infeksiyondan korunabilmek için kapsamlı çok sayıda çalışmalara ihtiyaç vardır. Bizim araştırmamızın bölgemizde ilgili durumu göstermesi açısından HCV infeksiyonunun epidemiyolojisinin aydınlanmasına bir nebze olsun ışık tuttuğu inancındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Infection of Hepatit-C (HCV) virus is a major and very common disease through the world. Since the invention of the HCV and the development of diagnostic tests, it has been shown that nearly all nonA-nonB hepatit events depend on HCV infection. HCV is responsible from 90 per cent of the post-transfusion nonB hepatitis. With respect to Hepatit B virus, HCV also plays an important role on chronic liver diseases and etiology (reasons lying behind diseases) of the hepatocellular leading cause of cancer by the higher chronic tendency. That the determination of the ratio of cirrhosis related to HCV reaches 25 per cent shows that HCV virus is effective on one of every four cirrhosis patients. Our aim in this study is to determine the ratio of encounterance with HCV, which is the cause of the infection, in our population in our region. In addition, by questioning some parameters such as parental story, age, socio-economic, sex and education of HCV seropositive patients, we target to examine the relation of HCV virus with these parameters. This work investigating the prevalance of HCV in Erzurum also covers the districts of Aşkale, Pasinler, Tortum, Oltu, Hınıs and Horasan. Bu using a simple sampling method on the age group of 14 and above living in Erzurum and and rural areas, anti-HCV of blood samples of 568 people selected were investigated. Of all participated people, %50.7 was women and the rest was men. Our investigation was carried out by using Organon mikroELİSA kits in the laboratory of Clinical Bacteriology and Infectious Diseases in the Faculty of Medicine in Atatürk University. The results found were analyzed statistically using Chi-squares method. Anti-HCV seropositivity was determined in 7 people (1.2%), four of whom is man and the rest is women. Although it has been shown that the Anti-HCV seropositivity is more dominant on men, any considerable statistical relation between sex and Anti-HCV seropositivity was not found (p>0.05). Distribution of the Anti-HCV seropositivity to the districts was found to be 1.1% in Erzurum, 2.0% in Hınıs, 1.8% in Oltu, 1.6% in Horasan and 1.6% in Pasinler. When examined the relation of the Anti- HCV seropositivity with the age, the highest positivity of 3.2% was determined in the age group of 40 to 49. Although any serious relation between the age group and Anti- HCV seropositivity was not experienced, the value p was seen to give a result which is close to a statistical importance (p=0.06). Any statistical relation between socio- economical situation the level of education and anti-HCV seropositivity was not found considerable (p>0.05). While dental manipulation was determined in 5 of 7 peoplewhom we found the indication of Anti-HCV as positive and the story of staying in hospital determined the other two, from the view point of parental way which is an essential factor of infecting HCV, some stories such as giving blood and sticking needle could not be recorded. Moreover, in their wives and /or other family member, Anti-HCV seropositivity was not determined. As a result, more comprehensive studies should be performed to overcome the infection caused by the HCV which is a serious mortality and morbidity health problem. We believe that our study enlightens the epidemiology of the HCV infection in our region in terms of showing the related station. 54S