Erişkin astımlı hastalarda kronik chlamydia pneumoniae infeksiyonunun araştırılması
Investigation the chronic chlamydia pneumoniae infection in adult patients with asthma
  1. Tez No: 118438
  2. Yazar: TALAT ECEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜHEYLA SÜRÜCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Chlamydia pneumoniae, Astım, IgG, IgA, kronik infeksiyon, Chlamydia pneumoniae, Asthma, IgG, IgA, Chronic infection
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1051
Özet
IV ÖZET Chlamydia pneumoniae, başta toplum kökenli pnömoniler olmak üzere çeşitli alt ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olan zorunlu hücre içi patojenidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, çocuklarda ve erişkinlerde, C. pneumoniae 'nın astımın alevlenmesinde ve ilerlemesinde rol oynadığı ve kronik infeksiyonların astım ile ilişkili olduğu yönündedir. Bu araştırmanın amacı erişkin yaştaki stabil kronik astımlı hastalarda, kronik C. pneumoniae infeksiyonunun araştırılması ve astım ile kronik klamidya infeksiyonu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne kayıtlı olan 72 erişkin, stabil kronik astım hastasında ve 20 sağlıklı erişkin kontrol bireyinde, enzim immunoassay testi ile serumda C. pneumoniae'ya karşı oluşmuş IgG ve IgA antikorları ve nazofarinks sürüntüsünde direkt flöresan antikor testi ile C. pneumoniae antijeni aranmıştır. Çalışma sonucunda, IgA pozitifliği beş hastada (%6.9) ve bir kontrolde (%5), IgG pozitifliği altmış sekiz hastada (%94.4) ve on beş kontrolde (%75), direkt flöresan antikor testi pozitifliği ise beş hastada (%6.9) ve bir kontrolde (%5) saptanmıştır. Tüm hasta gruplarıyla kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken, IgA antikoru ve C. pneumoniae antijeni yönünden ağır persistan hastalar ile diğer grup hastalar arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Hastalarda antijen ve spesifik IgA antikor pozitifliği arasında %67'lik bir uyum belirlenmiştir. Sonuç olarak kronik C. pneumoniae infeksiyonlarının erişkinlerde mevcut astım hastalığının şiddetini artırabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Chlamydia pneumoniae is an obligate intracellular pathogen that cause various upper and lower respiratory tract illnesses mainly community acquired pneumonia. The studies conducted in recent years have suggested that C. pneumoniae plays an important role in the exacerbations and progress for asthma in children and adults and chronic infections are implied to be associated with asthma. The aim of this study was to investigate the chronic C. pneumoniae infection in adult patients with chronic stabile asthma and to determine the relationship between asthma and chronic Chlamydia infection. For this reason, the presence of IgG and IgA antibodies against C. pneumoniae in sera by enzyme immunoassay testing and C. pneumoniae antigens in nasopharyngeal smear by direct fluorescent antibody testing were detected in 72 adult outpatiens with chronic stabile asthma enrolled at Pulmonary Diseases Department of Medicine Faculty of Celal Bayar University and 20 healty control subjects. At the end of the study, IgA positivity in five patients (6.9%) and in one control (5%); IgG positivity in sixty eight patients (94.4%) and fifteen controls (75%); direct fluorescent antibody testing positivity in five patients (6.9%) and in one control (5%) were found. Although there was no significant statistical association between the whole patient categories and the control subjects, a significant difference was determined considering IgA antibodies and C. pneumoniae antigens in severe persistant patients and other category patients. There was a 67% agreement of antigen and spesific IgA antibody positivity in patients. It was concluded that the presence of chronic C. pneumoniae infections may increase the severity of asthma in adults.