Polimeraz zincirleme reaksiyonu (PCR) ve floresans enerji transferi (FRET) yöntemleri kullanılarak mycobacterum tuberculosis suşlarında embB 306. kodon mutasyonu ile oluşan etambütol direncinin araştırılması
Investigation of embB codon 306 mutations in ethambutol resistant mycobacterium tuberculosis strains by polymerase chain reaction (PCR) and fluorescence resonance energy transfer (FRET) methods
- Tez No: 118441
- Danışmanlar: PROF. DR. AYFER GÜNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: M. tuberculosis, etambütol, direnç, embB, real-time PCR
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
V ÖZET Yurdakul, P. Polimeraz Zincirleme Reaksiyonu (PCR) ve Floresans Rezonans Enerji Transferi (FRET) yöntemleri kullanılarak Mycobacterium tuberculosis suşlarında embB 306. kodon mutasyonu ile oluşan etambütol direncinin araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Yüksek Lisans Tezi. Ankara, 2002. Mycobacterium tuberculosis, dünya genelinde tek başına ölüme sebebiyet veren en önemli enfeksiyöz ajandır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri Mycobacterium tuberculosis ile enfektedir. AİDS epidemisi ve bir ya da birden çok antimikobakteriyel ilaca dirençli Mycobacterium tuberculosis izolatlarındaki artış, hastalığı yeniden önemli bir halk sağlığı problemi haline getirmiştir. Tüberkülozu kontrol altına almanın en etkin yolu, hastalığın ve dirençli suşların, kolay ve erken tanısından geçmektedir. Geleneksel yöntemler ile ilaç duyarlılığının belirlenmesinin uzun zaman aldığı göz önünde bulundurulduğunda, direncin hızlı saptanmasında kullanılacak moleküler yöntemler çok değerlidir. Bu çalışmada, etambütole direnç gösteren Mycobacterium tuberculosis suşlarında en sık rastlanan mutasyon olan embB geni 306. kodon mutasyonları, PCR- FRET yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. FRET probları yardımı ile, embB geni mutasyonlarının %63.4'ü başarılı bir şekilde 306. kodon mutasyonu olarak saptanabilmiştir. FRET probları ile mutasyonların hızlı bir şekilde saptanması sadece ilacın gereksiz yere kullanılarak yan etkilerini göstermesini engellemek ile kalmayıp, tedavi rejiminin uygun zamanda değiştirilmesi için de güçlü bir belirleyici olabilecektir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yurdakul, P. Investigation of embB codon 306 mutations in ethambutol resistant Mycobacterium tuberculosis strains by Polymerase Chain Reaction (PCR) and Fluorescence Resonance Energy Transfer (FRET) methods. Hacettepe University Health Sciences Institute, Ms. Thesis in Microbiology. Ankara, 2002. Mycobacterium tuberculosis is the greatest single infectious cause of mortality worldwide. Estimates indicate that one third of the world population is infected with Mycobacterium tuberculosis. The synergy between tuberculosis and the AIDS epidemic and the surge of multi-drug resistant clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis have reaffirmed the disease as a primary public health threat. The effective, easy and early diagnosis of tuberculosis and resistant strains remains the most efficient way to control the disease. Given the long turn around times required to complete conventional antituberculosis drug susceptibility testing, molecular detection methods are of tremendous value in the rapid detection of drug resistance. In this study, the most frequent mutation, embB codon 306, leading to ethambutol resistance in Mycobacterium tuberculosis strains was investigated by PCR-FRET. With the help of FRET probes, %63.4 of embB mutations were successfully identified as embB codon 306 mutations. This method takes less than two hours and it is easy to perform. An early detection of ethambutol resistance with FRET probes would not only abolish risks of adverse reactions of the drug, it would also give a strong indication for the need of a modification of the therapy regimen. Keywords : M. tuberculosis, ethambutol, resistance, embB, real-time PCR.