Hepatit B virüsünün HBsAg geninin polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle gösterilmesi
Detection of HBsAg gene of hepatitis B virus by polymerase chain reaction
- Tez No: 118445
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT ÖZDARENDELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B virüsü, polimeraz zincir reaksiyonu, klonlama, Hepatitis B virus, polymerase chain reaction, cloning
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
1. ÖZET Bu çalışmada, Hepatit B virüsünün (HBV) yüzey antijeni geni (HBsAg), polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle çoğaltıldı ve bir ekspresyon vektörü içine klonlandı. Öncelikle kronik HBV'li bir hastanın serumundan HBV DNA'sı elde edildi. Daha sonra, HBsAg geni pcDNA3.1/V5 His-TOPO vektörü içine yerleştirildi. Elde edilen rekombinant plazmit E.coli hücrelerinin transformasyonunda kullanıldı. Vektör içindeki HBsAg geninin varlığı polimeraz zincir reaksiyonu tarama deneyi (PZR-T) ile tespit edildi. Ayrıca, aynı amaç için restriksiyon enzim kesim deneyi yapıldı. Böylece HBV'nin HBsAg geni bir ekspresyon vektörü içine yerleştirildi. Rekombinant vektör, ilerde DNA immünizasyonu ve ELISA yapımı gibi farklı çalışmalar için kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT In the present study, Hepatitis B (HBV) surface antigen (HBsAg) was amplified by polymerase chain reaction (PCR) and cloned into an expression vector. Firstly, HBV DNA was extracted from serum a patient with chronic HBV. Then, HBsAg gene was placed into pcDNA3.1/V5 His_TOPO vector. The resulting recombinant plasmid was used for transformation of E. Coli cells. The presence of HBsAg gene in the vector was confirmed by PCR- Screening assay. Furthermore, Restriction enzyme cutting assay was performed fot the same purpose. So HBsAg gene of HBV was cloned into an expression vector. The recombinant vector will be used for further studies such as DNA immunization and ELISA development in the future.