İnsan diploid hücresi kuduz aşısı (HDCV) ile ikinci kuşak hücre kültürü kuduz aşılarının etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of the effectivenesses of human diploid cell vaccine (HDCV) and by second generation cell culture rabies vaccines
- Tez No: 118478
- Danışmanlar: PROF.DR. BERİL ÖZBAKKALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kuduz, HDCV, PCEC, PVRV, aşı, karşılaştırma, etkinlik, nötralizan antikor
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
IV ÖZET İNSAN DİPLOİD HÜCRESİ KUDUZ AŞISI (HDCV) İLE İKİNCİ KUŞAK HÜCRE KÜLTÜRÜ KUDUZ AŞILARININ ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Nuri ÖZKÜTÜK. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Manisa, TÜRKİYE Kuduz tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güncelliğini ve önemini korumaktadır. Ülkemizde, temas sonrası profilakside, maliyeti oldukça yüksek olan doku kültürü aşılan, özellikle de insan diploid hücre kökenli aşı (HDCV) kullanılmakta ve bu durum önemli bir ekonomik kayba neden olmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de kullanılmakta olan hücre kültürü aşılarından insan diploid hücresi kuduz aşısı (HDCV). pürifiye civciv embriyon hücre kültürü aşısı (PCEC) ve pürifiye vero hücre kuduz aşısı (PVRV), etkinlik ve maliyet açılarından karşılaştırılarak ülkemiz şartları için avantajlı olan kuduz aşısının saptanması amaçlanmıştır. İzmir Konak Kuduz Tedavi Merkezi'de değişik kuduz aşılarıyla (HDCV, PCEC, PVRV) profılaksiye başlanan olgulardan ilk doz aşıdan sonraki 30'uncu, 90'ıncı günlerde ve 1 yıl sonra alınan serum örneklerinde kuduz nötralizan antikor düzeyi geliştirdiğimiz Aşı Antijenli ELISA yöntemi ile saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde HDCV, PCEC ve PVRV ile sırasıyla %99.1, %100 ve %97.8 oranında koruyucu düzeyde antikor (0.5 lU/ml) geliştiği ve aşılar arasında immunojenite açısından fark olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak PVRV ve PCEC aşılarının HDCV aşısı kadar effektif olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE COMPARISON OF THE EFFECTIVENESSES OF HUMAN DIPLOID CELLS RABIES VACCINE (HDCV) AND BY SECOND GENERATION CELL CULTURE RABIES VACCINES Nuri Özkütük, M. D. Department of Microbiology and Clinical Microbiology of the Medical School of Celal Bayar University, Manisa, Turkey. Rabies is continuing to maintain its actuality and its importance in our country as well as in the entire world. In our country, for the post contact prophylaxis, the rather costly vaccines, by tissue culture, especially vaccines by human diploid cell origin (HDCV), are being used, and this results an important economic loss. The aim of this work has been to determine the rabies vaccine most advantageous, for our country by comparing the rabies vaccine by human diploid cells (HDCV), the purified chicken embrion cell culture vaccine (PCEC) and the purified vera cell rabies vaccine (PVRV), among tissue culture vaccines in use in Turkey, with respect of the effectiveness and the cost. The neutralizing antibody levels have been evaluated by the“ELISA with Vaccine Antigen”method developed by us, in serum specimens obtained, in the 30 th, 90 th days and in one year after the first inoculations, from the cases who applied to the Rabies Treatment Center of Konak in Izmir where prophylaxis started which various rabies vaccines (HDCV, PCEC, PVRV). When the results are evaluated, it was seen that with HDCV, PCEC and PVRV protective antibody ( 0.5 lU/ml) levels of 99%, 100% and 97.8% were developed respectively and there was no difference among the vaccines with respect to immunogenicity As a result it is decided that the vaccines PVRV and PCEC are as effective as HDCV Kev Words: Rabies, HDCV, PCEV, PVRV, vaccine, comparison, effectiveness, neutralizing antibody.