İdrar örneklerinden izole edilen bakteriler ve antimikrobiyal duyarlılıkları
The bacteria species isolated from the urine samples and their antimicrobial sensivity
  1. Tez No: 118479
  2. Yazar: CENK SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERİL ÖZBAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar yolu infeksiyonu, Tanı, Etken, Antimikrobiyal duyarlılık, Escherichia coli, Urinary tract infection, Diagnosis, Agent, Antimicrobial sensitivity, Escherichia coli
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1283
Özet
IV ÖZET İdrar yolu infeksiyonları; hemen her yaştaki kadın ve erkek için sık rastlanılan bakteriyel infeksiyonlar olup, toplum için önemli bir sorun oluşturmaktadırlar, idrar yolu infeksiyonları, sık görülmelerinin yanı sıra; antimikrobiyal tedavi gerektirmeleri yönünden de önemlidirler. İdeal tedavinin ilk koşulu; infeksiyon etkeninin doğru olarak tanımlanması ve antimikrobiyal duyarlılığının belirlenmesidir. Bu araştırmada; 1.1.1997 - 8.11.2001 tarihleri arasında; Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, çeşitli poliklinik ve kliniklerden Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuvarına gönderilen idrar örneklerinden izole edilen bakteriler ve bu etkenlerin antimikrobiyal duyarlılıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu yıllar içerisinde idrar örnekleri incelenen hasta grubunun; 4901 (%77,4) tanesinin kadın, 1434 (%22,6) tanesinin erkek ve yaş ortalamasının '43,8 ±16,1' olduğu saptanmıştır. İncelenen örneklerin; 3850 (%60,8) tanesinde üreme gözlenmez iken, 1256 (%19,8) tanesi kontaminasyon olarak değerlendirilmiş, 1229 (%19,4) tanesinde de etken tespit edilmiştir. Kültürde üreme gözlenen 1229 örnek içerisinde; hem yatan hastalardan hem de poliklinik hastalarından etken olarak en sık Escherichia coli (%64,4) izole edilmiştir. Bunu sırasıyla; Klebsiella pneumoniae (%5,6), koagülaz negatif stafilokoklar (%3,5), Staphylococcus aureus (%3,1) ve Proteus mirabilis (%2,8) izlemektedir. Escherichia coli için en duyarlı antimikrobikler sırasıyla; imipenem (%99,3), amikasin (%98,1), sefepim (%97,1), seftizoksim (%96,8), netilmisin (%96,7) olurken, en dirençli olanlar ise, ampisilin (%54,7), trimetoprim-sulfametoksazol (%41,3), sefalotin (%37,7), mezlosilin (%36,5) ve piperasilin (%30,3) olarak saptanmıştır. Yatan hastalardan izole edilen Escherichia coli izolatları için en duyarlı antimikrobikler sırasıyla, amikasin (%100,0), sefepim (%100,0), imipenem (%98,6), seftazidim (%97,6), meropenem (%97,0) olurken, en dirençli olanlar ise, ampisilin (%63,1), sefalotin (%51,4), trimetoprim-sulfametoksazol(%50,0), mezlosilin (%34,5) ve amoksisilin-klavulanik asit (%34,3) olarak saptanmıştır. Escherichia coli için, direnç saptanan antimikrobiklerde yıllar içinde belirgin anlamlı bir artma eğilimi saptanamamıştır. Sonuç olarak; nozokomiyal infeksiyonlar başta olmak üzere, idrar yolu infeksiyonlarında etken olan bakterilerin ve direnç özelliklerinin bilinerek sonuçların klinisyenlere bildirilmesinin, uygun ampirik tedavinin düzenlenmesi açısından önemli olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Urinary tract infections; as frequent bacterial infections of man and woman kind at almost every ages, posesses an important problem for the society. Urinary tract infections are also important for their antimicrobial therapy requirement. Description of the infective agent and antimicrobial sensitivity are at the first step of the ideal therapy. In this research, we aimed to investigate the antimicrobial sensitivity of the microorganisms isolated in the urine samples of the patients attending to the several polyclinics and clinics of Celal Bayar University Medical Faculty Hospital between 01.01.1997 and 11.08.2001 at Microbiolgy and Clinical Microbiolgy Laboratory. For these years, through the 6335 patients; 4901 (77,4%) were female, 1434 (22,6%) were male and the average age was '43,8 ± 16,1'. There was no microbial occupation at 3850 (60,8%) of the urine samples, 1256 (19,8%) samples were determined as contamination and at the 1229 (19,4%) of the urine samples a microbial agent was found. At the 1229 of the urine samples, which a microbial agent was found by the culture; Escherichia coli was the most frequent agent isolated from the urine samples of the patients from both policlinics and clinics. The other agents isolated from the urine samples were Klebsiella pneumoniae (5,6%), coagulase negative staphylococci (3,5%), Staphylococcus aureus (3,1%) and Proteus mirabilis (2,8%). The most sensitive antimicrobial agents for Escherichia coli, respectively; imipenem (99,3%), amikacin (98,1%), cefepime (97,1%), ceftizoxime (96,8%), netilmicin (96,7%); the most resistant ones, ampicillin (54,7%), trimethoprim- sulfamethoxazole (41,3%), cephalothin (37,7%), mezlocillin (36,5%) and piperacillin (30,3%). The most sensitive antimicrobial agents for Escherichia coli isolated from the urine samples of the patients from clinics were; amikacin (100,0%), cefepime (100,0%), imipenem (98,6%), ceftazidime (97,6%), meropenem (97,0%); the most resistant ones, ampicillin (63,1%), cephalothinvu (51,4%), trimethoprim-sulfamethoxazole (50,0%), mezlocillin (34,5%), amoxicillin-clavulanic acid (34,3%). In these years, no significant increase tendency in the resistance of Escherichia coli was detected against antimicrobial agents for which Escherichia coli was found to be resistant. As a conclusion, to know microorganisms causing especially nosocomial infections and urinary tract infections and their resistance specialities while giving the results of the microbial investigation to the clinician is determined to be important for clinician to set the amprical therapy.