İnsan lösemik kemik iliği ksenograft ve konak retiküloendotelyal sistem organlarındaki histolojik değişikliklerin immünsüprese sıçanlarda araştırılması
The Investigation of histological alterations in marrow xenografts and subsequent host reticuloendothelial tissues in immunosuppressed rats
  1. Tez No: 118556
  2. Yazar: İ. OĞUZ KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BERKSOY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut lösemi, ksenograft, mikofenolate mofetil siklosporin- A, immünsüpresyon. V, Acute leukemia, xenograft, mycophenolate mofetiL cyclosporine A, immunosuppression. VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET İnsanlardaki immün ve hematopoetik sistem ile ilişkili hastalıkların kolay anlaşılması in kemik iliği ksenograftları uygun in- vivo modellerdir. Ancak graft canlılığı ve hayvanların aşamlarının devamlılığım sağlamak için graft reddinin önlenmesi ve yeterli immünsttpresyon ağlanması gerekmektedir. Bu çalışmada sıçanlarda siklosporin A ve mikofenolat mofetil ile immünsüpresyon aparak, lösemik kemik iliği ksenograftlarında ve sıçanların retiküloendotelyal sistem organlarındaki histopatolojik değişikliklerin incelenmesi amaçlandı. Kemik iliği ksenograftları, biri demir eksikliği ve 8 tanesi akut lenfoblastik 3semi(ALL), 9 tanesi akut myeloblastik lösemi(AML) olan 17 erişkin lösemili hastalardan İmdi. Ksenograftlar, siklosporin- A (Sc-A) (1.5 mg/kg, 5 mg/kg) ve mikofenolat mofetil MMF) (15 mg/kg) ile immünsüprese edilen 18 adet Wistar-albino sıçanda cilt altına implante dildi Sıçanlar ortalama 5 hafta yaşatılırken, ALL ksenograftlı olanlar ortalama 32 gün ve \ML ksenograftlı sıçanlar ise ortalama 50 gün yaşatıldılar. Beş ( %29) tanesinde derin boyun enfeksiyonu ve 3 (%17) tanesinde ishal gözlendi Ksenograftlarda dominant patolojik bulgular fibrozis (% 55-87.5) ve yabancı cisim reaksiyonu (%75) iken, karaciğerde konjesyon %77-87), dalakta hemosiderozis (%100) ve kemik iliğinde ise normo/hiperselülarite (%100) konak retiküloendotelyal dokulardaki dominant patolojik bulgular idi. Bütün bu histolojik bulgular değerlendirildiğinde, belirtilen dozlarda Sc-A ve MMF' in sıçanlarda yeterli immünsüpresyon sağlamadığı, doku reddini önlenemediği veya dokunun devamlılığını sağlamadığı kanısına vardık. Uzun süreli ksenograft oluşumu için daha güçlü immünsüpresıf ajanlara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The investigation of histological alterations in marrow xenografts and subsequent ost reticuloendothelial tissues in immunosuppressed rats. Marrow xenografts have been favorable in- vivo assays to investigate human immune nd hemopoietic diseases, however, achieving sufficient immunosuppression for attenuating raft rejection and maintaining viability of grafts and animal's survival have been unique roblems. In this animal study, we aimed to develope rat model only immunosuppressed by üyclosporme A (CsA) and Mycophenolate Mofetü (MMF) and also to investigate histological Iterations in leukemic marrow xenografts and subsequent host reticuloendothelial organs. Marrow xenografts were obtained from one iron defficient patient and 17 adult acute eukemic patients of whom 8 had acute lymphoblastic leukemia (ALL) and 9 had acute nyeloblastic leukemia (AML). The xenografts were implanted subcutanous to 18 Wistar- dbino rats which were immunosppresed by MMF (15 mg/kg) and Cs A (1.5 mg/kg, 5 mg/kg). The median survival for all rats was 5 weeks. However, rats with AML xenografts had onger survival than rats with ALL xenografts, 50 days versus 32 days. Five (29%) rats ;xperienced deep neck infection and 3 (17%) rats suffered from severe diarrhoea. While the iominant histological alterations in xenografts were considerable fibrosis (55-87.5%) and foreign body reaction (75%), liver congestion (77-87%), splenic hemosiderosis (100%) and normal/hypercellular marrow were dominant pathological features in host retkolendothelial tissues. When all these histological features were considered together, we firstly conclude that Cs A and MMF in these doses are not enough to immunosuppress rats and attenuate graft rejection or maintain graft viability in these immunoreactive animals. Thus, long term xenografts warrant more powerful immunosuppressive agents.