İnfeksiyonun uyardığı sistematik inflamasyonda cinsiyet farklılığının ve dehydroepiandrosteron ile dehydroepiandrosteron sülfat hormonlarının seyrinin klinik sonlanıma etkileri
  1. Tez No: 118557
  2. Yazar: NUH BAKLACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT SERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dehydroepiandrosterone (DHEA), Dehydroepiandrosterone-sulfate (DHEAS), Gender, Sepsis, Survive. VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET: Yakın zamanlarda yapılan çalışmalarda surrenal bezden salınan androjenik yapılı hormonların immünomodulatör özellikleri ile sepsis kliniğinde rol oynadıkları gösterilmiştir. Özellikle Dehydroepiandrosterone ( DHEA ) ve Dehydroepiandrosterone-sülfât ( DHEAS ) hormonları, majör cinsiyet hormonlarına oranla plazmada yüksek konsantrasyonlarda bulunmaları ve metabolik etkilerinin son yıllara kadar iyi anlaşılamaması nedeni ile ilgi çekmişlerdir. Biz Dahiliye Yoğun Bakım ünitesine yatırılan hastalar arasından steroid yapımının herhangi bir nedene bağlı olarak etkilenmediği ve fiziksel etkenlerle doku yıkımının olmadığı sepsisli hastalarda DHEA ve DHEAS hormonlarının klinik sonlanım üzerine ilişkilerini inceledik. Çalışmaya alınan toplam 60 hastanın ( 30 erkek, 30 kadın ) ortalama yaşlan sırasıyla 47.4 ± 15.4, 40.3 ±15.9 yıl olarak saptandı. Hastaların hormon düzeyleri yatıştan itibaren iyileşene veya eksitus olana kadar gün aşın sabah aynı saatte ölçüldü. Tüm hastalarda ölüm oranı % 45 olarak gerçekleşti. Kadın hastaların 8 'inde ölüm ( % 29.6 ), 22'sinde sağ kalım ( %66.7 ), erkek hastaların 19'unda ölüm ( 70.4 ) 1 1 'inde sağ kalım ( %33.3 ), tespit edildi. Mortalite erkek hastalarda kadın hastalara oranla anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Tekrarlayan hormon ölçümlerinde ortalama DHEA değerleri ölen erkek hasta grubunda sağ kalan erkek hasta grubuna oranla daha düşük, kadın hastalarda ortalama DHEA değerleri ölen hasta grubunda sağ kalan hasta grubuna oranla daha yüksek tespit edildi. Tekrarlayan ölçümlerde ortalama DHEAS değerleri her iki cinsiyette benzer şekilde, sağ kalan hasta gruplarında ölen hasta gruplarından istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulundu. Sağkalım göstergesi olarak DHEA, DHEAS düzeyleri ve cinsiyet birbirilerinden bağımsız olarak anlamlı bulundular. Sağkalım göstergesi olarak değerleri kıyaslandığında, DHEAS ve cinsiyetin DHEA'ya oranla daha önemli olduğu saptandı Anahtar sözcükler : Cinsiyet Dehydroepiandrosterone (DHEA) Denydroepiandrosterone sulfate (DHEAS) Sağkalım Sepsis VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent times the literatures showed that the androgenic hormones, which were secreted from surrenal gland, play role in sepsis. Especially Dehydroepiandrosterone (DHEA) and Dehydroepiandrosterone-sulfate (DHEAS) were more interested, since they were found higher levels in plasma then major sex hormones. We studied DHEA and DHEAS in septic patients without any tissue injury caused by physical stress and whose steroid synthesis did not affected because of any reason, in our intensive care ward. In this present study, 60 patients were included (30 males mean aged of 47.4+15.4 years; 30 females mean aged 40.3±15.9 years). DHEA and DHEAS levels were measured in the morning at first day of hospitalization and every 48 hours. Twenty-seven patients (45%) were died (8 females, 33.3%, and 19 males, 70.4%). Mortality rate was statistically significant in male patients than females. We found that DHEA levels were higher in alive male patients, when compared with dead males, and it was higher in dead females, when compared with alived females. DHEAS levels were some in both sex, it was higher in alived patients when compared with deaths and this was stastatistically significant. In conclusion, DHEA, DHEAS levels and gender differences were found statistically significant without independence with each other as survival indicators and DHEAS and sex more important then DHEA statistically.