Romatoid Artrit'te tedavi ve tedaviye başlama zamanının radyolojik bulgulara etkisi
  1. Tez No: 118558
  2. Yazar: FATMA ÜLKÜ ADAM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Romatoloji, Radiology and Nuclear Medicine, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, DMARD tedavi, Radyolojik ilerleme, Romatoid artrit, Romatoid faktör, C-RP, DMARD therapy, radiological progression, rheumatoid arthritis, rheumatoid factor VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Romatoid artrit(RA), nedeni bilinmeyen, kronik, eklemlerde destrüktif karakterde sinovitle seyreden sistemik bir hastalıktır. Hastalığın birçok kendine özel bulgularının yanısıra ortaya çıkan radyolojik görünüm, hem hastalığın tanısında ve gidişinde, hem de tedavinin değerlendirilmesinde yararlı bir bulgudur. Bu çalışma, hastalığı kontrol edici antiromatizmal ilaçların (DMARD) RA'deki hastalık gidişine etkisini hasta ve hastalığa ait özellikler ile birlikte değerlendirmek, klinik, laboratuar değerlerinin, hastaların demografik özelliklerinin radyolojik bulgulara etkilerini araştırmak ve 1 yıllık gözlem sonunda oluşan radyolojik ilerlemeyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi Ç.Ü.T.F İç Hastalıkları Romatöloji-İmmünoloji Bilim Dalı polikliniğinde takip edilen 81 RA hastası bir yıl süre ile değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, kullandığı ilaçlar, sabah sertliği, hassas ve şiş eklem sayısı, RF, CRP, ESR, BK, Hb ve trombosit düzeyleri ile el ve ayak grafileri kaydedildi. El ve ayak grafilerinden Sharp /Van der Heijde metodu ile eklem erozyon ve eklem aralık daralması skorları elde edildi. Çalışma süresince seri halde elde edilen radyografîk bulgularla, buna etki edebilecek faktörler arasındaki ilişki araştırıldı. Bunlar birbiriyle kıyaslandı. Hastaların almış oldukları DMARD tedavilerine rağmen, takip süresi sonunda radyolojik skorlarında ilerleme kayıt edildi. Eklem zedelenmesini önceden tespit edebilecek değişkenin CRP olduğu bulunurken, RF ve hastalık yaşının kötü prognostik faktörler olduğu saptandı. Sonuç olarak RA'de radyolojik değişikliklerin erken dönemde başladığı, tedavide kullanılan DMARD'larm radyolojik ilerlemeyi durdurmadığı, ancak erken tedavi başlanan hastalarda oluşan radyolojik ilerlemenin, geç tedavi alan gruba göre daha az olduğu, yine hastalığın tanısı konulduktan sonraki iki yıl içinde oluşan radyolojik değişikliklerin daha sonraki dönemlere kıyasla daha az olması nedeniyle hastalığın tanısının erken konulup, erken tedavi başlanmasının önemli olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rheumatoid Arthritis (RA), is a chronic, systemic disease with unknown etiology, especially effecting the small joints of hand and wrist in destructing and disabiling manner. The aim of this study was, to compare the radiological progression of RA with the treatment, the clinical and the labaratory variables of the patient. Eightyone RA patients, from the clinic of Ç.Ü. Faculty of Medicine, Rheumatology and Immunology Department, were observed for a period of one year. The demographic findings of the patients, their medications, morning stiffness, the number of tender joints, the number of swollen joints, RF, C-RP, ESR levels and Hb, WBC, and trombosit counts and P-A radiographs of hand- wrist and feet were recorded. The radiographs were scored by a reader, who was unaware of the clinic of the patients, in a random order, by Sharp/Van der Heijde scoring method. All the variables were compared with each other. At the end of one year there was a significant radiological progression in the radigraphs of patients and the therapy did not effect the radiological progression, but the clinic variables. C-RP measurements were correlated with the radiological progression and the RF measurements were correlated with the chronicity and the poor prognosis. In conclusion, the radiographic changes occur early in RA and the present DMARD therapy does not alter the radiological progression. Since the radiographic damage was significantly lower in the early treatment group and the early patient group, it is important to diagnose and start the DMARD therapy in RA patients.