Organofosfat zehirlenmelerinde akut pankreatit
Acute pancreatitis induced by organophosphate (methylparathion) intoxication
  1. Tez No: 118583
  2. Yazar: BETÜL GÜLALP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜKSEL GÖKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar hücre infiltrasyonu, interstisyel ödem organofosfat, pankreas, sekresyon artışı. IV, Inflammatory cell infiltration, interstitial edema, organophosphate, pancreas, secretion increases
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET ORGANOFOSFAT (METHYLPARATHİON) ZEHİRLENMESİNDE AKUT PANKREATİT Antikolinesteraz organofosfat zehirlenmesinde multipl sistemde organ yetmezliği sık görülür. Bu komplikasyonlardan biri de akut pankreatitdir. Bu deneysel çalışmanın amacı metilparatiyon'un pankreas üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Toplam 75 sıçan olmak üzere beş grupda çalıştık. Birinci sıçan grubunda (15 sıçan grubu) pankreasda patolojik değişiklik izlenmedi. İkinci grupda (15 sıçandan oluşan ve metilparatiyon verilmeksizin yalnızca tedavi olarak atropin ile 2-PAM uygulanan grup) inflamatuar hücre infîtrasyonu 5,interstisyel hemoraji 1, interstisyel ödem 3 sıçanda tespit edildi. Üçüncü grupda (15 sıçandan oluşan ve metilparatiyon ile toksike edilen grup) sekresyon artışı 6, inflamatuar hücre infîtrasyonu 2, interstisyel hemoraji 3, interstisyel ödem 4 sıçanda izlendi. Dördüncü grupda (15 sıçandan oluşan ve toksikasyon sonrası 24 saat tedavi uygulanan grup) sekresyon artışı 1, inflamatuar hücre infîtrasyonu 2, interstisyel hemoraji 5, interstisyel ödem 3 sıçanda izlendi. Beşinci grupda (15 sıçandan oluşan ve toksikasyon sonrası 96 saat tedavi uygulanan grup) inflamatuar hücre infiltrasyonu 10 sıçanda tespit edildi. Bu sonuçlar organofosfat insektisitlerin pankreasda sekresyon artışı, inflamatuar hücre infiltrasyonu, interstisyel hemoraji ve interstisyel ödeme neden olabileceğini göstermektedir. Bununla beraber yalnızca organofosfat değil atropin ve/veya 2-PAM da pankreasda lökosit infiltrasyonu, interstisyel hemoraji ve konjesyon gibi etkilere neden olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACUTE PANCREATITIS INDUCED BY ORGANOPHOSPHATE (METHYLPARATfflON) INTOXICATION Multiple systems organ failure is commonly seen in anticholinesterase organophosphate intoxication. One of these complications is acute pancreatitis. The aim of this experimental study is to evaluate the effects of methylparathion on pancreas. We studied five groups with total 75 rats. In first group of rats (15 rats) there were no pathological change in pancreas. In second group (15 rats that administered only as therapeutics atropin and 2-PAM without methylparathion) inflammatory cell infiltration in 5, interstitial hemorrhagy in 1, interstitial edema in 3 rats were evaluated. In third group (15 rats toxicated with methylparathion) pancreatic secretion increases in 6 rats, inflammatory cell infiltration in 2 rats, interstitial hemorrhagy in 3 rats, interstitial edema in 4 rats were found. In fourth group(15 rats, toxicated and treated with atropin and 2-PAM for 24 hours) pancreatic secretion increases in 1 rat, inflammatory cell infiltration in 2 rats, interstitiel hemorrhagy in 5 rats, interstitiel edema in 3 rats were seen. In fifth group (15 rats, toxicated and treated with atropin and 2-PAM for 96 hours)methylparathion caused inflammatory cell infiltration in 10 rats. These results suggest that organophosphate insecticides cause pancreatic secretion increases, inflammatory cell infiltration, interstitial hemorrhage, interstitial edema on pancreas. Not only organophosphate, but also atropin and/or 2-PAM may cause some effects such as inflammatory cell infiltration and intertitial hemorrhage and interstitial edema on pancreas.